ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Καβάσιλα Ημαθίας: Οι μαθητές διαβάζουν Μιχάλη Γκανά





Από την υπεύθυνη Β/κης Γυμνασίου Βασιλικών Θεσ/νίκης
Φανή Κοσμίδου

Ο Νίκος Πιλάβιος παρακολουθεί το παραμύθι του στην Αγία Παρασκευή

Στις 14  Απρίλη στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη στο ΤΕΕ Κωφών και Βαρηκόων στην Αγ.Παρασκευή φιλοξενήσαμε τον γνωστό σεναριογράφο, και τηλεοπτικό παραγωγό, κο Ν.Πιλάβιο, γνωστό σε πολλούς από μας από την δεκαετία του ’70 για τις εκπομπές του ως «Παραμυθά» στην κρατική Ραδιοτηλεόραση.


Στο σύγχρονο σχολείο, όπου κυριαρχεί η λογική και ο πραγματισμός και η φαντασία μένει συχνά άστεγη, το Παραμύθι είναι πραγματικά απαραίτητο. Μόνο που είναι δύσκολο πια να το πιστέψουμε, μικροί και μεγάλοι, γιατί η πίστη στην δύναμη του θαύματος, αυτή που κυρίως μας προστατεύει από τις απογοητεύσεις της ζωής, ταυτίζεται συχνά στην εποχή μας με γραφική ουτοπία, όταν συγκρίνεται με τα χειροπιαστά αποτελέσματα της υπερεκτιμημένης τεχνολογίας. Κι όμως το Παραμύθι μας λυτρώνει, γιατί σ’ αυτό όλα όσα «βάζουν φτερά» στην ψυχή μας είναι εφικτά, αρκεί να εμπιστευτούμε την δύναμη του καλού στον κόσμο.

Κι αυτήν τη μαγική δύναμη του Παραμυθιού, που δε στηρίζεται τόσο στην δύναμη του Λόγου όσο του Συναισθήματος, κατάφεραν να αποδώσουν με εξαιρετικό τρόπο οι μαθητές μας, δραματοποιώντας στην νοηματική γλώσσα το παραμύθι του κου Πιλάβιου, «Η φίλη μου η Φάλαινα». Πραγματικά τους ευγνωμονούμε, γιατί μας βοήθησαν να θυμηθούμε ότι στο παραμύθι δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι, παρά μόνο ψυχές που λαχταρούν το όνειρο είτε για να ανοίξουν τα φτερά τους στην ζωή είτε για να δεχτούν πιο «γλυκά» τις απογοητεύσεις της.


H υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ Κωφών και Βαρηκόων Αγ.Παρασκευής


Παν.Τζανετοπούλου, ΠΕ2





Επίσκεψη της Βούλας Μάστορη στη ΘΗΒΑ 

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 στη σχολική βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Θήβας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της συγγραφέα Βούλας Μάστορη με 45 μαθητές της ομάδας βιβλίου από όλες τις τάξεις, στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία».

Οι μαθητές παρουσίασαν ένα δρώμενο σχετικό με μία οικογενειακή σκηνή, εμπνευσμένο από ένα απόσπασμα του βιβλίου της «Φι-Γάμα-Πι» (Φίλοι για Πάντα). Στη συνέχεια έγινε συζήτηση μαθητών και συγγραφέα πάνω σε θέματα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τις ομάδες κ.ά. με αφορμή το παραπάνω βιβλίο της, που είχαν διαβάσει.

Η κα Μάστορη με απλό τρόπο κατέθεσε τις δικές της εμπειρίες και τους συνέστησε να υπογράψουν ένα σύμφωνο φιλίας που έχει στο βιβλίο της.

Αφού έκανε αφιερώσεις στα βιβλία της που κρατούσαν οι μαθητές συνέχισε στο

2ο Δημοτικό σχολείο που την περίμεναν 80 μαθητές με τους δασκάλους τους.

Εκεί μίλησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο για τα βιβλία της που είχαν διαβάσει τα παιδιά «Αγάπες… με ουρά» και «Το αγόρι των μελισσών».

Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν πολύτιμες και ωραίες εμπειρίες για τα παιδιά, γιατί έρχονται σε επαφή με συγγραφείς, με τον τρόπο σκέψης τους, μέσω των έργων τους εξοικειώνονται με το βιβλίο.

Την οργάνωση των δύο εκδηλώσεων επιμελήθηκαν η Δασκάλα Δέσποινα Νίκα και η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 5ου Γυμνασίου Θήβας Πασχαλία Παπαγεωργίου.

Ο Τάσος Καλούτσας στη Νάουσα

Πολλαπλά ωφέλιμη για μαθητές και καθηγητές η παρουσία του Τάσου Καλούτσα (καλεσμένου από το 1ο Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας με τη συνδρομή του συμβούλου των φιλολόγων κ. Μαρκόπουλου Θανάση) στη Σχολική Βιβλιοθήκη.
Το μοίρασμα των κοινών ανησυχιών για τη Λογοτεχνία, οι εύστοχες ερωτήσεις των παιδιών και κυρίως ο ειλικρινής και ανθρώπινος λόγος και τόνος του κ. Καλούτσα, συνταξιούχου πλέον καθηγητή, βοήθησαν στη δημιουργία μιας ωραίας λογοτεχνικής συντροφιάς που προχώρησε και στη διερεύνηση των βαθύτερων λόγων της λογοτεχνικής του συγγραφής και όχι μόνο.

Ο υπεύθυνος Βιβλιοθήκης 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Πέτρος Στοΐδης, ΠΕ2


Η Αγγελική Βαρελλά στη Μυγδονία

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011, επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά στα πλαίσια του προγγράμματος "Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία" του ΕΚΕΒΙ. Τα παιδιά της α΄ και β΄ γυμνασίου έκαναν πολύ καλή δουλειά πάνω σε δύο βιβλία της και χάρηκαν ειλικρινά την όλη εκδήλωση. Η συγγραφέας ,με την αμεσότητα και την απλότητα που τη διακρίνει αγκάλιασε κυριολεκτικά τους μαθητές, μίλησε μαζί τους, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις τους και υπέγραψε ακούραστα τα βιβλία τους.Το συγκινητικό ήταν ότι έφεραν βιβλία για υπογραφή συνάδελφοι που είχαν διαβάσει και κρατήσει τα βιβλία της από την παιδική τους ηλικία.

Η υπεύθυνη  βιβλιοθήκης Γυμνασίου-Λυκείου Μυγδονίας

Ζωή Καραζαρίφη ΠΕ05





Περισσότερα στο ιστολόγιο της Βιβλιοθήκης 30ου Γυμνασίου Αθηνών

Η Πέρσα Κουμούτση στο Ελληνικό


Η Ρέα Γαλανάκη στην Ηλιούπολη



Ο Διονύσης Λεϊμονής στο Βελεστίνο


Ο φιλόλογος και συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής επισκέφτηκε σήμερα τη βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής». Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ και Γ΄Λυκείου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία για ένα δίωρο να συνομιλήσουν μαζί του και όχι μόνο. Ο συγγραφέας μίλησε για τη χαρά της γραφής και παρουσίασε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Το χαμένο ταίρι (εκδ. Ακρίτας) στους μαθητές. Αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του και τόνισε τη βαρύτητα της σχέσης συγγραφέα-αναγνώστη. Στη συνέχεια παρέσυρε τα παιδιά σ’ ένα δημιουργικό παιχνίδι γραφής με αφορμή το θέμα του βιβλίου του. Τα παιδιά έγραψαν σε πεζό αλλά και σε έμμετρο λόγο για ένα μοναδικό δικό τους «κουτί», την εμφάνισή του και το περιεχόμενό του, ακούγοντας μουσικές της Μικράς Ασίας από ηχογραφήσεις της Εστουδιαντίνας της Νέας Ιωνίας. Η συνάντηση έκλεισε με τις αναγνώσεις των κειμένων των μαθητών και μαθητριών και με τη βεβαιότητα ότι η λογοτεχνία κατέχει σπουδαία θέση στην καρδιά των νεαρών αναγνωστών και μελλοντικών – ίσως – συγγραφέων.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Βιβλιοθήκης ΓΕ.Λ. Βελεστίνου





Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς στα Ιωάννινα

Στις 8/4/2011, επισκέφτηκε τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 8ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» και συναντήθηκε με ομάδα παιδιών από την Α΄τάξη . Προηγήθηκε ,βέβαια , μια μακρόχρονη προετοιμασία. Κατ΄ αρχάς αγοράστηκαν βιβλία του ποιητή και στη συνέχεια δόθηκαν στους μαθητές για μελέτη. Για την καλύτερη προετοιμασία τους, έγινε παρουσίαση από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με τους φιλολόγους, των εργοβιογραφικών στοιχείων του καθώς και ανάλυση τριών ποιημάτων του. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τρία ταμπλό, στο χώρο της βιβλιοθήκης, στα οποία αναρτήθηκαν στίχοι του, πλαισιωμένοι από ζωγραφιές που εμπνεύστηκαν οι μαθητές. Παράλληλα ,για την καλύτερη γνωριμία με τον ποιητή, αξιοποιήσαμε και το διαδίκτυο βρίσκοντας απαγγελίες και τραγούδια σε στίχους του. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε εδώ

Τέλος τα παιδιά έφτιαξαν ένα λεύκωμα βάζοντας όλη τη φαντασία τους και την δημιουργικότητά τους (το εξώφυλλο το έφτιαξαν με υλικά της φύσης). Στο λεύκωμα αυτό έδωσαν τον τίτλο «Περί ποιήσεως». Στην αρχή, αφού πρώτα έδωσαν τον ορισμό της ποίησης με στίχους του Γκανά, «έπαιξαν» με την ακροστιχίδα της λέξης ΠΟΙΗΣΗ και έδωσαν τους βασικούς άξονες του έργου του. Στη συνέχεια ανέπτυξαν το ρόλο της ποίησης στην καθημερινή ζωή, στη μουσική ,στη ζωγραφική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο κ.λ.π.΄Εκλεισαν το λεύκωμα με ένα απόσπασμα από συνέντευξη του ποητή.
Το επιστέγασμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν η συνάντηση μαζί του. Ο ποιητής με την οικειότητα και την αμεσότητα που τον διακρίνει έκανε τα παιδιά να νιώσουν άνετα από την πρώτη στιγμή και να του θέσουν τα ερωτήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Οι δύο ώρες κύλησαν χωρίς να το καταλάβουμε. Η ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, καθώς και η σοβαρότητα και η προσήλωση των μαθητών, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά διψούν για διαφορετικές προσεγγίσεις στη λογοτεχνία αλλά και άμεση επαφή με τους λογοτέχνες. Στο τέλος αποχαιρετήσαμε τον ποιητή, αφού τα παιδιά του πρόσφεραν το λεύκωμα που έφτιαξαν, με την ευχή να είναι καλά και να έχει έμπνευση, για να διαβάζουμε καλή λογοτεχνία και να ακούμε καλά τραγούδια.

Η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης

Καλλιόπη Σταύρου




Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Αίγιο

Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του 2ου Γυμνασίου και 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου οργανώνουν εκδήλωση με τίτλο :« Μ’ ένα βιβλίο κι ένα τραγούδι». Μαθητές του 2ου Γυμνασίου, 1ου ΓΕΛ, 2ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου διαβάζουν λογοτεχνία ,παίζουν μουσική και τραγουδούν. Την επιμέλεια έχουν οι φιλόλογοι Σάκης Παπαδημητρίου και Μαρία Παναγιωτακοπούλου, υπεύθυνοι των Σχολικών Βιβλιοθηκών και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η διακεκριμένη συγγραφέας Βούλα Μάστορη, που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στους μαθητές μέσα από την τετραλογία «Τα βιβλία με την Άννα»:«Αυγουστιάτικο φεγγάρι», «Στο Γυμνάσιο», «1-1-4» και «Κάτω απ’ την καρδιά της».


Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στα πλαίσια της προώθησης των λεσχών ανάγνωσης για παιδιά και θα παραστεί και θα κάνει σχετική αναφορά ο υπεύθυνος της δράσης αυτής Βασίλης Ρούβαλης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ Χ.Παναγιωτακοπουλος και 2ου Γυμνασίου Στ.Χαριτωνίδης.

Στόχος είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας μέσα από πολιτιστικές δράσεις που φέρνουν σε επαφή και κοινωνικοποιούν τους μαθητές που ασχολούνται με το διάβασμα τη μουσική και γενικότερα την τέχνη αλλά και η γνωριμία με τους συγγραφείς των αγαπημένων τους βιβλίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου , στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου στις 8.30 μ.μ .


Από την υπεύθυνη Βιβλιοθήκης
1ου Γυμνασίου Ελληνικού
Νατάσα Κουτσίδου

Η  Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου στη Ρόδο. Πατήστε εδώ για την προετοιμασία και την επίσκεψη βήμα προς βήμα!

Η εικονογράφος Οξάνα Τσάους στο Τυμπάκι

>

Η εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη στην Νέα Ιωνία Μαγνησίας
Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας διοργανώνει την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 εκδήλωση - εργαστήρι με την εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία». Απευθύνεται στους μαθητές των τμημάτων ΒΕ (Εφαρμοσμένων Τεχνών) και ΓΓΡ (Γραφικών Τεχνών) του σχολείου. Οι μαθητές των τμημάτων αυτών θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία εικονογράφου.


Η Ντανιέλα Σταματιάδη έχει εικονογραφήσει πλήθος βιβλίων (από το 2000 που ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 70 βιβλία). Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο εικονογράφησης από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου.

Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης
Χαρίκλεια Τσαμτσάκη, Μηχανολόγος ΠΕ 17.02




Ο Κώστας Ακρίβος στη Βέροια


Τη Δευτέρα 14/3, στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Λυκείου Βέροιας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου με μαθητές του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία». Το πρόγραμμα είναι μια εκπαιδευτική πράξη που έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τη λογοτεχνία και κυρίως τη άμεση γνωριμία των μαθητών με τους λογοτέχνες και τη πνευματική τους δημιουργία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ




Η αειθαλής Άλκη Ζέη στην Μεταμόρφωση



Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης 3ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης
Σοφία Λιλιμπάκη


Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος στη Μυγδονία



Πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2011 η προγραμματισμένη επίσκεψη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, στα πλαίσια του προγράμματος «συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» του ΕΚΕΒΙ. Ομάδες παιδιών είχαν προετοιμαστεί διαβάζοντας βιβλία του συγγραφέα που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη αλλά και κάποια που αγοράσαμε με την ευγενική χορηγία του συλλόγου γονέων του Λυκείου. Με την καθοδήγηση του φιλολόγου τους κ.Μονοχρήστου αλλά και με δική τους πρωτοβουλία δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο που είχε τρεις θεματικές ενότητες. α)Προβληματισμοί γύρω από το θέμα της ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων σήμερα β)Δημιουργική γραφή η πως γίνεται κανείς συγγραφέας γ)ο συγγραφέας Τατσόπουλος. Συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της β΄και γ΄λυκείου.


Η εκδήλωση γνώρισε μεγάλη επιτυχία πέρα από κάθε μας προσδοκία, γιατί τελικά στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργά πολλά παιδιά από το κοινό που παρακολουθούσε. Ο συγγραφέας με άμεσο και οικείο λόγο έκανε τα παιδιά να νοιώσουν άνετα και να εκφράσουν ισότιμα τις απορίες τους η τους προβληματισμούς τους. Η αφηγηματική δεινότητά του, αλλά και το πηγαίο και καυστικό χιούμορ του γοήτευσαν και συνεπήραν μαθητές και συναδέλφους. Η συζήτηση κύλησε μέσα σε μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα χωρίς να καταλάβουμε το πέρασμα του χρόνου.

Ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε, ότι τα παιδιά μας διψάνε για οτιδήποτε αυθεντικό συμβαίνει μέσα στο σχολείο που ανοίγει τους ορίζοντές τους στη πραγματική ζωή, όπως είναι η συνομιλία με ένα συγγραφέα. Συγκινηθήκαμε όταν μας ευχαρίστησαν για την εκδήλωση και τους υποσχεθήκαμε πως θα το επαναλάβουμε.


Η συγγραφέας Λιλή Μαυροκεφάλου στη Λαμία


Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Λαμίας διοργανώνει την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011 εκδήλωση - συζήτηση με την συγγραφέα Λιλή Μαυροκεφάλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία». Απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου οι οποίοι κατά το προηγούμενο διάστημα μελέτησαν τα βιβλία της Λιλής Μαυροκεφάλου "Άγης", ιστορικό μυθιστόρημα, και "Το  Άλλο", αλληγορικό μυθιστόρημα, όπου έχουμε έναν πρωτότυπο συνδυασμό δυστοπίας και ουτοπίας και μία από τις πλέον πρώιμες εμφανίσεις του δυστοπικού είδους στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Η Λιλή Μαυροκεφάλου είναι η συγγραφέας και των πολύ γνωστών στο ευρύ αναγνωστικό κοινό ιστορικών μυθιστορημάτων "Της φωτιάς και της ερημιάς" (εκδ. Λιβάνη) και "Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λιμπεράκη"(εκδ. Κέδρος).

Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης
Αναστασία Μηλιωρίτσα, ΠΕ2

Ο Θανάσης Βαλτινός στον Εύοσμο

Στις 15/3/2011 επισκέφτηκε τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου Γενικού Λυκείου Ευόσμου ο λογοτέχνης Θανάσης Βαλτινός, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ε.ΚΕ.ΒΙ. «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία». Προηγήθηκε μια μακρόχρονη προετοιμασία. Πρώτα έγινε παρουσίαση του συγγραφέα και του έργου του. Ακολούθησε χωρισμός ομάδων για έρευνα του θέματος ‘μετανάστευση’ μέσα από συνεντεύξεις και πληροφορίες για τη δεκαετία του 60 με μουσικό, φωτογραφικό υλικό και ζωγραφική.
Παρουσιάστηκε η ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Αγγελόπουλου, όπου το σενάριο είναι του Θανάση Βαλτινού
Έγινε μια συνολική λογοτεχνική επεξεργασία του έργου «Στοιχεία από τη δεκαετία του 60» και τέλος η δραματοποίηση αποσπασμάτων από το έργο.
Στόχοι αυτής της διαδικασίας ήταν να γίνει βιωματική διδασκαλία ενός λογοτεχνικού έργου συνολικά και η προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Έτσι και η συνάντηση και συζήτηση με τον λογοτέχνη υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι φιλόλογοι Γκαϊδέ Μαρία και Βλάχου Παναγιώτα (Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης)
 Δεύτερη παράσταση  των δραματοποιημένων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Θαν. Βαλτινού «Στοιχεία για τη δεκαετία του 60» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου στις 24/3/2011
Η υπεύθυνη Β/κης ΓΕ.Λ. Ευόσμου
Παναγιώτα Βλάχου, ΠΕ2, Msc








Την Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011 ήρθε στη βιβλιθιοθήκη του 30ου Γυμνασίου Αθηνών ο συγγραφέας Κώστας Κορωνιός.
Να πούμε μόνο εδώ, ότι ηταν μια όμορφη συνάντηση, ο κύριος Κορωνιός γλυκός, νεανικός και σεμνός, τα βιβλία του δύσκολα για μαθητές γυμνασίου, αλλά με στυλ γραφής προσωπικό και ξεχωριστό, που θα γοήτευε τους ενήλικες. Τα παιδιά τού έκαναν ερωτήσεις, κι εκείνος ανησυχούσε μήπως τα κουράσει..
Η αφορμή για να προσκαλεστεί δόθηκε από μια ενότητα στο μάθημα της Ιστορίας και η ευκολία στο να κανονιστεί η επίσκεψη, παρουσιάστηκε στο πρόσωπο της εγγονής του, της Μυρτώς, που την έχουμε μαθήτρια στην Β' Γυμνασίου! Η φιλόλογος των παιδιών κα Θεοφάνη μας διάβασε αποσπάσματα απο τα βιβλία του, που μας τα δώρισε εκείνος με αφιέρωση, αφού πρώτα μας μίλησε για την πολυτάραχη ζωή του, και μοιράστηκε τη χαρά μας για την επαφή με τα παιδιά, που τα αντιμετώπιζε σαν ίσος προς ίσον.
Ένας άνθρωπος που η παρουσία του είναι ζωντανή απόδειξη πως όταν το πνεύμα διατηρεί τη νεανικότητά του, παρασύρει πολλές φορές και το σώμα!

Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 30ου Γυμνασίου Αθηνών
Κατερίνα Τζαμουράνη, ΠΕ6

Την Παρασκευή 25-2-2011, στη βιβλιοθήκη μας, στα πλαίσια του
προγράμματος "Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία", μας επισκέφτηκε ο συγγραφέας εφηβικών μυθιστορημάτων Βασίλης Παπαθεοδώρου. Η επίσκεψη έγινε αφού κατα τους προηγούμενους μήνες, με 2 τμήματα της Α΄Λυκείου και μαζί με την φιλόλογο κυρία Ζερμπίνη, είχαμε ασχοληθεί με 3 από τα βιβλία του συγγραφέα, τους "Εννέα Καίσαρες", "Στη διαπασών' & 'Χνώτα στο τζάμι". Συγκεκριμένα αφού διαβάστηκαν τα βιβλία, οι μαθητές έκαναν την περίληψή τους, συζήτησαν για τα κεντρικά θέματα,τους ήρωες και την τεχνική και τέλος έθεσαν ερωτήματα για τον ίδιο το συγγραφέα. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μας να φιλοξενήσουμε τον κύριο Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος την προηγουμένη μόλις είχε βραβευτεί με το κρατικό βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου !

Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 2ου ΕΠΑΛ Φιλαδελφείας
Έλσα Μαζιώτη

Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου στο Ελληνικό

Από την υπεύξυνη Βιβλιοθήκης
Νατάσα Κουτσίδου



Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η ποιήτρια κα Τζένη Μαστοράκη επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και συναντήθηκε με ομάδα μαθητών από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Με λόγο μεστό κι ευθύβολο, με ανεξάντλητη ευρυμάθεια, σπάνια παιδεία, μητρική καλοσύνη, φυσική προσήνεια και γλυκύτητα και την ευγένεια του βαθιά καλλιεργημένου ανθρώπου η κυρία Μαστοράκη μέσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα ξεκλείδωσε κείμενα και ψυχές, απεγκλώβισε την ποίηση από τα σχολικά εγχειρίδια και τα ράφια της βιβλιοθήκης, μας την πρόσφερε σα ζωντανή δύναμη και διεργασία ψυχής και σαν σωματική, ενστικτώδη σχεδόν ανάγκη. Χωρίς βιβλιακή σκόνη κι επιτήδευση, με χιούμορ και σύγχρονη ματιά, με μια ανάλαφρη γοητεία που γέμισε την αίθουσα χαμόγελα. Μετεωριστήκαμε μαζί της στο φως της ποίησης, μικροί και μεγάλοι, χωρίς ενοχές παραδεχτήκαμε ότι όλοι έχουμε ανάγκη την ομορφιά που παίρνουμε από το λόγο, τη μουσική, τα χρώματα, τα παραμύθια… και φεύγοντας μας άφησε χορτάτους και πεινασμένους ταυτόχρονα, να θυμόμαστε τις στιγμές αυτές με μια γλυκιά νοσταλγία. Κρατάω στη μνήμη μου σαν τελικό απολογισμό το γεμάτο λαχτάρα εφηβικό προσωπάκι της μαθήτριας που την επόμενη μέρα ήρθε να με βρει για να με ρωτήσει: Θα ξανάρθει;


Ευαγγελία Κυρίου

Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης του ΓΕΛ Λεωνιδίου



Από την υπεύθυνη Β/κης 2ου Γυμνασίου Σερρών, Λίλα Σκέμπερη, ΠΕ2
Διαβάστε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη ΕΔΩ!

Από την υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Μαρία Πάλμου. Περισσότερα εδώ.


Από την υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Βασιλικών Θεσ/νίκης. Περισσότερα εδώ.




Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Λυκείου Σκύδρας είχε τη χαρά και φέτος να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία» και να υποδεχτεί στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11 πμ., το συγγραφέα Ιερώνυμο Πολλάτο που έγραψε το βιβλίο « Ο Σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ ».
Με το παραπάνω πρόγραμμα η Σχολική Βιβλιοθήκη στοχεύει στο να καλλιεργηθεί η δια βίου σχέση μαθητή και λογοτεχνικού βιβλίου, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ μαθητών και δημιουργών, να γίνουν οι συγγραφείς εμπνευστές και πρότυπα για τα παιδιά και να γίνει μια νέα προσέγγιση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τρόπο βιωματικό και ζωντανό έχοντας ο μαθητής δίπλα του τον λογοτέχνη. Περισσότερα εδώ.

Δημοσιεύεται η απάντηση του συγγραφέα:
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ (ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΚΡΙΝΕΤΕ ΣΚΟΠΙΜΟ) ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ


Κυρία Αρβανιτίδου (αυτή τη φορά το πέτυχα το επώνυμό σας!) Δεχτείτε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου, τόσο εσείς όσο και η κυρία Αποστολίδου, για τη σε βάθος δουλειά σας πάνω στο βιβλίο μου.
Είναι πολύ σημαντικό για ένα συγγραφέα να αγκαλιάζεται το κείμενό του με τόση θέρμη. Φύγαμε (εγώ κι ο γιος μου) με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο γιος μου, που δε βρίσκεται και τόσο μακριά από την ηλικία των μαθητών σας, μου επισήμανε πως μακάρι και στο σχολείο του (όταν κι αυτός βρισκόταν στην ίδια θέση) να γινόντανε παρόμοιες εκδηλώσεις. Κι ακόμα ότι εάν οι εκπαιδευτικοί είχαν το δικό σας μεράκι ίσως τα πράγματα στην ταλαίπωρη παιδεία μας να ήταν καλύτερα.
Παρακαλώ ακόμα πέστε στους μαθητές σας ότι τώρα βεβαιώθηκα πως δεν έκανα λάθος όταν επέλεξα τη Σκύδρα. Με έπεισαν με το λόγο, τις καίριες παρατηρήσεις, αλλά κυρίως με τη σοβαρότητά τους πως η σιωπηλή Σκύδρα, ακόμα κι αν δε φαίνεται σε κάποιους τόσο μοδάτη και trendy, την κάνουν σπουδαία και σημαντική οι άνθρωποί της. Κι αυτά τα παιδιά μου έδωσαν την αίσθηση πως εξέπεμπαν ένα φως ευθύνης και ελπίδας. Εύχομαι να φροντίζουν να μη σβήσει αυτό το φως που τόσο έχουμε όλοι μας ανάγκη.
Και κάτι άλλο ακόμα: Το σχολείο σας "μύριζε" παιδεία. Και δεν εννοώ μόνο γνώση αλλά ΣΕΒΑΣΜΟ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, έννοιες που κοντεύουν να ξεχαστούν. Αυτές οι λέξεις μου ήρθαν στο νου, καθώς διαπίστωνα πως δεν υπήρχαν μουτζούρες και καταστροφές στο κτίριο, (όπως δυστυχώς συμβαίνει στα περισσότερα σχολεία μας και δε νομίζω οι καθηγητές της Σκύδρας να αμείβονται περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους, ούτε οι μαθητές να είναι περισσότεροι ευνοημένοι από άλλα παιδιά) όταν τον εσωτερικό διάδρομο στόλιζαν φωτογραφίες μαθητών και στιγμιότυπα παλαιοτέρων εποχών και ανθρώπων που ίσως έχουν φύγει από κοντά μας.Εμένα αυτά μου φαίνονται δείγματα παιδείας και όχι άλλα φανταχτερά και εξυπνακίστικα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Είμαι σίγουρος πως ο Λυκειάρχης κύριος Νικολαϊδης θα αισθάνεται καλά ανάμεσά σας.
Σας χαιρετώ Ι.Π.


ΥΓ. Εάν συμφωνούσαν και τα παιδιά, θα ήθελα να μου στείλετε τις δύο διαφορετικές προτάσεις που διαβάστηκαν για το τέλος του βιβλίου.


Η υπεύθυνη Β/κης ΓΕ.Λ. Σκύδρας
Σταματία Αρβανιτίδου, ΠΕ02




Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, στα πλαίσια του προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) «Επισκέψεις Συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία», είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο φροντισμένο και φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών τον συγγραφέα και πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο.
Ο κ. Τ. Θεοδωρόπουλος, άνθρωπος των γραμμάτων και του πνεύματος, επιδίδεται στη συγγραφή δοκιμίων και ιστορικών μυθιστορημάτων πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Για το έργο του έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών και το Αργυρό Μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας. Επιπλέον συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο συγγραφέας αφού παρουσίασε το βιβλίο του, «Το αριστερό χέρι της Αφροδίτης», σε μαθητές δυο τμημάτων της Α΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, συνομίλησε μαζί τους για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου και όχι μόνο. Σε μια πολύ φιλική και ευχάριστη κουβέντα, μας αποκάλυψε πολλά για τον τρόπο που μπορούν η αρχαία γραμματεία, οι αφηγήσεις των περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα να αξιοποιούνται και να ερμηνεύονται δημιουργικά σήμερα.
Τον ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτήν την πραγματικά διαφωτιστική εμπειρία.
Επί πλέον ευχαριστούμε τον υπεύθυνο καθηγητή της βιβλιοθήκης Α. Κιουλμουράτογλου για τη φιλοξενία και τον καθηγητή Α. Σκουλουδάκη που κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση καθώς και το Σχολικό Σύμβουλο φιλολόγων ν. Πέλλας Ι. Γκανάκα και το διευθυντή του σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράσταση τους στις προσπάθειές μας να προσεγγίσουμε τη γνώση πιο ευέλικτα και δημιουργικά.
Η ομάδα των Φιλολόγων του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών που επιμελήθηκε της εκδήλωσης.



Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Μαυροχωρίου Καστοριάς σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Στιγμιότυπα από τη ζωή μας", που έγραψαν οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με την εικονογράφο Παρίση Διατσέντα μετά την επίσκεψή της στο σχολείο μας.

Η Υπεύθυνη της Σ.Β
Γεωργιάδου Ελένη


Στις 26 Απριλίου 2010 ή Λότη Πέτροβιτς Ᾱνδρουστοπούλου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Αξιού (Κυμίνων), στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία». Την εκδήλωση προετοίμασε η Σχολική Βιβλιοθήκη με τα τρία τμήματα της Β΄Γυμνασίου. Η δράση συνδυάστηκε με τη διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου που προβλέπεται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Οι μαθητές προσέγγισαν το βιβλίο της κα. Πέτροβιτς «Για την άλλη πατρίδα» και με αφορφή αυτό μελέτησαν το θέμα των μορφών της σύγχρονης μετανάστευσης. Εκτός από τη λογοτεχνική προσέγγιση του κειμένου, επιχειρήθηκε η βιωματική πρόσληψη του θέματος με χρήση ενεργητικών μορφών μάθησης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους : ταχυδρόμοι (αυτοί που επικοινώνησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη συγγραφέα), βιογράφοι (αυτοί που συνέλεξαν βιογραφικές πληροφορίες), δημοσιογράφοι ( αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν συνεντεύξεις με τοπικούς και ευρύτερους φορείς σχετικούς με το θέμα –Διευθυντή Γυμνασίου, Υπεύθυνο Δήμου σε θέματα Μεταναστών, εκπρόσωπο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης νέων «το σπίτι της Άρσις»). Επίσης έγινε αντιστοίχηση φανταστικών τόπων –γεγονότων του βιβλίου με πραγματικά γεγονότα(Ελλάδα 1974-δικτατορία, Κύπρος-εισβολή) και έγινε αναφορά στην ύπαρξη και στο ρόλο των διεθνών οργανισμών. Εκπονήθηκαν τέλος εργασίες συνολικής θεώρησης του έργου και αναμόρφωσης της πλοκής(τι θα γινόταν αν………).


Η υπεύθυνη β/κης Γυμνασίου Αξιού
Ελένη Μαλιγκάνη, ΠΕ2


Επίσκεψη του ηθοποιού, συγγραφέα και παραγωγού Νίκου Πιλάβιου στο Γυμνάσιο Εχίνου με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ


Ο Νίκος Πιλάβιος είναι γνωστός ως «Παραμυθάς» από τις προβολές της ομώνυμης εκπομπής στην ΕΡΤ. Αφού είδαμε ζωγραφιές των παιδιών, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στους τοίχους της βιβλιοθήκης, η παρουσίαση ξεκίνησε με προβολή ενός αρχείου τύπου power-point σχετικά με το ποιος είναι ο Παραμυθάς. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε μία προβολή με θέμα το ταξίδι ενός σεναρίου μέχρι να γίνει εκπομπή, ποιοι εμπλέκονται (σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία, μουσική, σχέδιο κτλ) και πώς συμβάλλουν στο γύρισμα μιας εκπομπής. Ακόμη, είδαμε ένα καινούριο επεισόδιο από τις εκπομπές του παραμυθά και τέλος, ο ίδιος έπαιξε με τα παιδιά ένα μικρό θεατρικό παιχνίδι-παραμύθι.

Για μένα ήταν ένα γλυκό ταξίδι στην παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα τον παραμυθά, και για τα παιδιά ένα μία απολαυστική εμπειρία!

Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Γυμνασίου Εχίνου Ξάνθης
Ζωή Μπάρμπα


Σήμερα, Δευτέρα, 19 Απριλίου αποχαιρετήσαμε τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη, καλεσμένη του
2ου Γυμνασίου Νάουσας και της Σχολικής Βιβλιοθήκης, στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία», με την συμπαράσταση του Ε.ΚΕ.ΒΙ.
Οι ερωτήσεις των παιδιών (προηγήθηκε η ανάγνωση βιβλίων της καθ' όλη την χρονιά και οι συζητήσεις με τους υπεύθυνους καθηγητές στη διάρκειά της) και η συζήτηση με τη συγγραφέα βοήθησε στη δημιουργία μιας ωραίας λογοτεχνικής συντροφιάς που αποκάλυψε και στην ίδια τη συγγραφέα τη δίψα των παιδιών για επαφή με τους συγγραφείς και το καλό παιδικό και νεανικό βιβλίο. Η κ. Ψαραύτη με λόγο λιτό αλλά περιεκτικό, χωρίς ρητορισμούς και μεγαλοστομίες κέρδισε την ομάδα των παιδιών των τάξεων Α΄ και Γ΄ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε, όπως επεσήμανε και η ίδια, να βοηθήσει η επίσκεψη της σε περαιτέρω φιλαναγνωσία των μαθητών και των μαθητριών.


Ο υπεύθυνος της Σ.Β. 2ου Γυμνασίου Νάουσας,
Πέτρος Στοΐδης, ΠΕ2



Επίσκεψη του εικονογράφου-συγγραφέα Mark Weinstein στο Γυμνάσιο Εχίνου Ξάνθης με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ στις 15/4/2010
Αρχικά, είδαμε τις ζωγραφιές των παιδιών, οι οποίες κοσμούν τοίχους της βιβλιοθήκης και του διαδρόμου. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τις απορίες- ερωτήσεις των παιδιών, καθώς όλη τη χρονιά διάβασαν βιβλία του Mark Weinstein και ζωγράφισαν με διάφορα υλικά! Στη συνέχεια, ο εικονογράφος ζωγράφισε με τη συμμετοχή των παιδιών κανόνες «για να τα πας καλά στο σχολείο χωρίς να τρελάνεις τη δασκάλα σου» εμπνευσμένους από το ομώνυμο βιβλίο του και όχι μόνο! Έπειτα, έγινε προβολή ενός αρχείου pοwer- point από τον εικονογράφο σχετικά με το πώς δημιουργεί, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος εξηγούσε πώς μια εικόνα ξεκινά από το μυαλό του ως ιδέα και πώς καταλήγει σε βιβλίο…Στη συνέχεια, μας έδειξε στην πράξη πώς δημιουργείται ένα βιβλίο δίνοντάς μας ένα φύλλο χαρτιού Α3 με τις σελίδες ενός βιβλίου του το οποίο τα παιδιά δίπλωσαν πολλές φορές και έτσι έφτιαξαν ένα δικό τους μικρό αντίτυπο. Τέλος, χαρίσαμε στον εικονογράφο το βιβλίο-παραμύθι που γράψαμε και εικονογραφήσαμε με μερικούς μαθητές!
H Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης

Μπάρμπα Ζωή ΠΕ02


Create your own video slideshow at animoto.com.

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Θανάση Βαλτινού στη Βιβλιοθήκη 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, Μάρτιος 2010, με το πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ "Συγγραφείς και εικονογράφοι"



Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης επισκέφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010 το Γενικό Λύκειο Αξιού (Κυμίνων), καλεσμένος της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου –Λυκείου, στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα σχολεία». Ο βραβευμένος συγγραφέας έχει γράψει μυθιστορήματα και διηγήματα και συμμετείχε σε ομαδικά έργα. Δύο μυθιστορήματά του ανέβηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη. Συνέγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος». Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ΄97, Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα. Είναι διευθυντής των περιοδικών «Πανσέληνος» και «Επιλογές» της Κυριακάτικης Μακεδονίας.


Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο μας, συνομίλησε με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου για τη ζωή και το έργο του, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο ρεμπέτικο, με αφορμή τη θεματική δυο μυθιστορημάτων του. Αποσπάσματα ρεμπέτικων τραγουδιών ακουγόταν και έδιναν την αφορμή στον συγγραφέα να σχολιάζει όψεις, πτυχές, χαρακτηριστικά της ζωής και της μουσικής των ρεμπετών.

Η Σχολική Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος του ΕΚΕΒΙ έχει ήδη φιλοξενήσει τους συγγραφείς Θανάση Βαλτινό (2008), Γιώργη Γιατρομανωλάκη (2009), Άλκη Ζέη (2009). Τον Απρίλιο του 2010 η Λότη Πέτροβιτς θα συναντηθεί με μαθητές του Γυμνασίου Αξιού.
Υπεύθυνη Σ/Β ΓΕ.Λ.Αξιού
Μαλιγκάνη Ελένη ΠΕ 02



Ο Τίτος Πατρίκιος στη Δυτική Αττική.


Ο Αντώνης Φωστιέρης στο Τυμπάκι Κρήτης


Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 ο ποιητής και συνεκδότης του περιοδικού «Η Λέξη» Αντώνης Φωστιέρης επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη του ΓΕΛ Τυμπακίου και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μαθητές του σχολείου μας. Χαρακτηριστικά μεταφέρω την απάντησή του στην ερώτηση των παιδιών «Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ποιητές:»
«Ίσως η μόνη συμβουλή που θα είχα να δώσω είναι να μην ακολουθούν καμιά συγκεκριμένη συμβουλή, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να παίρνεις έτοιμα πατρόν από τους άλλους και να προσπαθείς πάνω εκεί να κόψεις το δικό σου κουστούμι. Μπορεί να σου βγει είτε πολύ φαρδύ είτε πολύ στενό. Δηλαδή, ο καθένας πρέπει να το κόψει στα μέτρα του. Οι γενικής χρήσεως οδηγίες και συμβουλές μπορεί να σε βγάλουν από το δρόμο σου. Μπορεί να είναι σωστές για εκείνον που τις δίνει, όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν εξίσου σωστή εφαρμογή σε σένα.»
Είχε προηγηθεί ανάλυση των ποιημάτων μου με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου κ. Β. Καραντώνη. Παράλληλα μερικοί μαθητές μετέτρεψαν κάποιους στίχους του σε ζωγραφιές.
Ήταν η τρίτη συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, μετά την επίσκεψη της Βούλας Μάστορη το 2007 και της Άλκης Ζέη το 2008.

η υπεύθυνη Β/κης
Νάντια Χαραλαμποπούλου, ΠΕ6


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου ΣταυρούποληςΗ Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 στην αίθουσα τελετών του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), που περιελάμβανε συζήτηση της συγγραφέως με τα παιδιά και έκθεση βιβλίου για μαθητές και γονείς.
Η κα. Πέτροβιτς πολιορκήθηκε από τις ερωτήσεις των παιδιών που αφορούσαν πρώτα στη ζωή της και το συγγραφικό της έργο γενικά και ύστερα συγκεκριμένα βιβλία που διάβασαν. Η συγγραφέας ακούραστη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, ανέλυσε το περιεχόμενο βιβλίων της, καθήλωσε μικρούς και μεγάλους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των παιδιών για τα έργα της και τη λογοτεχνία γενικά.
Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση βιβλίου όπου η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία της. Την έκθεση, που περιείχε ποικίλα βιβλία για όλες τις ηλικίες, επισκέφθηκαν και οι μαθητές των 1ου και 19ου Νηπιαγωγείων, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης, εκπαιδευτικοί καθώς και γονείς ύστερα από σχετική πρόσκληση της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Οι μαθητές έγραψαν τις εντυπώσεις τους σε φυλλάδια και διάβασαν και άλλα βιβλία της συγγραφέως. Έμειναν πολύ ευχαριστημένοι και δήλωσαν ότι τέτοιες εκδηλώσεις τους μένουν αξέχαστες, ενώ μαθαίνουν πολλά περισσότερα για τη λογοτεχνία από ένα κοινό μάθημα.
Περισσότερα εδώ!
Η επίσκεψη δημοσιεύτηκε και στο ηλεκτρονικό τόπο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης
Πασχαλιά Καρύδα, Φιλόλογος



Η Βιβλιοθήκη του ΓΕ.Λ. Βελεστίνου εγκαινιάζει φέτος, 2009,  τις επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Καλεσμένος ο Πέτρος Τατσόπουλος. Διαβάστε εδώ για την επίσκεψη του συγγραφέα.


Διαβάστε παλιότερη συνέντευξη του Π.Τ. στη Βιβλιοθήκη ΓΕ.Λ. Αίγινας (21/3/08) εδώ.

Για να τιμήσουμε τα ΚΑΛΑ ΒΙΒΛΙΑ και να προωθήσουμε τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ προσκαλέσαμε την Πέμπτη 7-5-09 την εκλεκτή και διακεκριμένη συγγραφέα κ. ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, που ενθουσίασε τα μέλη της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ «Το Έναυσμα».
Ένας γλυκύτατος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, απλή, με λιτό ντύσιμο, προσηνής, καταδεκτική, με ευδιάκριτο σεβασμό στους μικρότερους, ένα καλό αυτί για τον ομιλούντα, πολύ φιλική με τα παιδιά, ένας χείμαρρος ιδεολογικός.
Για να προσανατολίσουμε τους μαθητές προς τους ευγενείς στόχους ζωής μέσα από το δρόμο της ανάγνωσης των καλών βιβλίων, συμβούλεψε να κάνουμε ανάλυση και κουβέντα σε κάθε βιβλίο, ώστε να συνηθίσουν τα παιδιά να εκφράζονται σε δημόσιο χώρο, μπροστά σε κοινό. Να γράφουν και να ξαναγράφουν την κριτική τους για το βιβλίο παίζοντας με τις λέξεις και τις σκέψεις. Να ψάχνουμε τα μυστικά του και να καλούμε τους συγγραφείς τους. Σκοπός πολλών συγγραφέων είναι να σκεφτούν οι αναγνώστες τι δεν κάνουν καλά στη ζωή τους. Υποσχέθηκε ότι από την καινούργια σχολική χρονιά θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί της και με άλλους εργάτες του πνεύματος.
Στη συνάντηση παρεκκλίναμε από το σχέδιο παρουσίασης που σκηνοθετήσαμε και αξιοποιήσαμε όσα σημεία του βοηθούσαν περισσότερο , γιατί προσαρμοστήκαμε στην αύρα της συγγραφέως και στη δυναμική της ανθρώπινης επαφής της με τα παιδιά.
Περισσότερα εδώ

Η υπεύθυνη Β/κης

Δέσποινα Καρέτσου, ΠΕ2