ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η Βιβλιοθήκη 3ου ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης αριστεύει και καινοτομεί!


Στις 23 Ιουνίου 2011, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, έγινε η απονομή βραβείων του θεσμού «Αριστείας και καινοτόμων δράσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Είχαν υποβληθεί 860 έργα από τα οποία βραβεύτηκαν τα 100.
Απ’ αυτά ξεχώρισαν 9 έργα που θεωρήθηκαν ισότιμα πρώτα,χωρίς μεταξύ τους αξιολογική σειρά και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Μεταξύ αυτών των 9 έργων ήταν η δράση:
«1900 Παρίσι – Μονμάρτη, η γένεση της μοντέρνας ζωγραφικής» η οποία έγινε με τη συνεργασία του 3ου και 4ου ΓΕΛ Ηλιούπολης και υπεύθυνους καθηγητές την ζωγράφο κ. Σταυρούλα Καλαποθαράκου και τον υπεύθυνο της σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου ΓΕΛ Ηλιούποληςκ. Γιώργο Μπαρμπέρη, χημικό.
Δείτε δείγμα του έργου παρακάτω:





Πρώτο βραβείο για τη Βιβλιοθήκη 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας!



"Βιώσιμη ενέργεια και ψηφιακό βίντεο". Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που στοχεύει στην ανάπτυξη της συνεργατικότητας, την επίλυση προβλημάτων από τους μαθητές, την υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον με τελικό σκοπό την αειφορία, η Βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕ.Λ. Μαγνησίας απέσπασε το πρώτο βραβείο. Θαυμάστε το μοντέλο του οικολογικού σπιτιού και διαβάστε περισσότερα εδώ.


2ο Βραβείο για την Σχολική Βιβλιοθήκη στο Περιστέρι!



Πρωτιά Σχολικής Βιβλιοθήκης στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό etwinning 2011

Απρίλιος 2011



Την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό etwinning  2011 κέρδισε η Αναγνωστική Ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας με το έργο Bookraft, σε συνεργασία με γυμνάσιο της Πολωνίας και δημοτικό της Κύπρου ανάμεσα σε 300 έργα από όλη την Ευρώπη. Ήταν η τέταρτη φορά που σχολική βιβλιοθήκη έφτασε στους τελικούς στα πέντε χρόνια από το ξεκίνημα του εκπαιδευτικού δικτύου.

Η δράση, είχε στόχο να ενισχύσει την φιλαναγνωσία με ένα πλήθος ψηφιακών εργαλείων, κατασκευών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, που θα έφερναν σε επικοινωνία και ανταλλαγή τους μαθητές των τριών ομάδων και να αναδείξει τα ταλέντα των παιδιών.

Η ανταπόκριση των μαθητών, οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες τους, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ιστολόγιο πλούσιο σε προτάσεις για βιβλιοθηκαρίους, δασκάλους και γονείς.

Σαν επιστέγασμα του Bookraft, ήρθε η μετάβαση και παραμονή των ομάδων στην εκπαιδευτική κατασκήνωση στη Βουδαπέστη, που φέτος συνδυάστηκε με το ετήσιο συνέδριο etwinning με την συμμετοχή 620 συνέδρων και μαθητών. Εκεί, οι μαθητές παρουσίασαν τη χώρα τους και έκαναν κοινό δρώμενο επί σκηνής με τους ψηφιακούς συνεργάτες τους, αποκομίζοντας, κατά γενική ομολογία, πολύ θετικές εντυπώσεις.

Η εμπειρία αποδείχτηκε πολύτιμη για όλους, και υπογράμμισε ότι οι μορφωτικές ευκαιρίες που δίνουν τα σχολεία σήμερα ανοίγουν ορίζοντες και διαπλάθουν τους ευρωπαίους πολίτες του αύριο.


Πρώτο εθνικό βραβείο etwinning 2011 για έργο Σχολικών Βιβλιοθηκών!

Η βιβλιοθήκη 2ου ΓΕ.Λ. Ευόσμου ένωσε τις δυνάμεις του με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες για ένα κοινό έργο Comenius με τίτλο: School Libraries in Europe, που έδωσε άριστα αποτελέσματα και ανέδειξε τον θεσμό σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Περισσότερα εδώ


ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- Τελετή στο ΥΠΕΠΘ- Μάρτιος 2010

Στην  τελετή του ΥΠΕΠΘ για την Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση, βραβεύτηκαν τρεις σχολικές βιβλιοθήκες για  την για τα έργα τους που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η διάκριση είναι αποτέλεσμα συνεπούς και πολύμοχθης προσπάθειας των υπευθύνων που υπηρετούν τον θεσμό των Σχολικών Βιβλιοθηκών από την ίδρυσή του, και αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι η πρωτοπορία εδραιώνεται σε έναν χώρο με το πέρασμα ικανού χρόνου, που επενεργεί στις συνειδήσεις του κοινού και το εμπλέκει σταδιακά, μεταμορφώνοντας όχι μόνον το μικροκλίμα της σχολικής μονάδας, αλλά και την τοπική κοινωνία, και ανάλογα με την διαδικτυακή της εμβέλεια, τον κόσμο των Σχολικών Βιβλιοθηκών.Δείτε τα νικητήρια έργα:

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Weddings are made in heaven

Aspects of religion in Europe





Περισσότερα εδώ!




Σ.Β. και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (etwinning)



Μια ακόμα διάκριση απέσπασε η Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου, στην οποία απονεμήθηκε και φέτος η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας etwinning για τα έργα Activity=Health και Climate change and the consequences of it for ones own country. Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη Βιβλιοθήκης, Ιουλία Γκίκα, ΠΕ11, για την υψηλή ποιότητα των έργων και τη δημιουργία etwinning παράδοσης στο σχολείο της, μια που το 2006 απέσπασε Εθνικό Βραβείο etwinning.
Βιβλιοθήκες που πέτυχαν εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις στο παρελθόν είναι:
Γυμνασίου Καβασίλων
5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας
2ου Γυμνασίου Κοζάνης
1ου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Συγχαρητήρια στη Βιβλιοθήκη 5ου Γυμνασίου Σερρών και την υπεύθνη καθηγήτρια κα Αγγελική Αρβαντά, για τη σημαντική τους διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό! Διαβάστε περισσότερα εδώ.


ΒΡΑΒΕΙΑ  ETWINNING - Δύο Σ.Β. βραβεύονται - Μάιος 2009
Την Τρίτη 5/5/2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων eTwinning, καθώς και των βραβείων του Διαγωνισμού e-στολόγιο.
Το 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης πήρε το 1ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning για την κατηγορία «Ηλικιακή Ομάδα 13-15 ετών», για το έργο με τίτλο « Diving into books» που υλοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη του σχολείου κατά το σχολικό έτος 2008-2009 και το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό e-στολόγιο για το blog "Μαθαίνουμε την Ευρώπη μέσα από την Ιστορία".
Με το πρώτο πρόγραμμα οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης και του Colegio Caza Granada της Ισπανίας πραγματοποίησαν διάφορες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση στη σχολική βιβλιοθήκη και με αυτό τον τρόπο συμμετείχαν σ’ ένα παιχνίδι όπου ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν τη ζωή που κρύβεται σε έναν «ωκεανό» βιβλίων.
Oι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, διαχειρίστηκαν από κοινού ένα wiki, (το wiki είναι ένας κοινός ιστοχώρος, που μπορούν να τον διαχειρίζονται πολλοί χρήστες μαζί - κορυφαίο παράδειγμα η γνωστή σε όλους εγκυκλοπαίδεια, wikipedia), όπου πρότειναν διάφορες κοινές δραστηριότητες με κέντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες υλοποίησαν και ανέβασαν στον κοινό ιστότοπο. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν διάφορα προγράμματα (open software) που τους επέτρεψαν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, ώστε να υλοποιήσουν πολλούς και διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα με τους συνεργάτες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι διαβάζω ένα βιβλίο δεν σημαίνει πως κάνω κάτι μόνος. Μέσα από το πρόγραμμα μοιράστηκαν σχετικές πληροφορίες για την κουλτούρα τους με τους ευρωπαίους συνεργάτες τους, απεικόνισαν αυτά που έμαθαν για την άλλη χώρα, έγραψαν δοκίμια για διάφορα θέματα που αφορούν τα βιβλία, δημιούργησαν παρουσιάσεις και σύντομα βίντεο και όλα αυτά συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες που διδάσκουν και ψυχαγωγούν ταυτόχρονα κινητοποιώντας γνώση και φαντασία.
Έτσι αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για τους μαθητές όχι μόνο για να βρουν τη βοήθεια για τις εργασίες του σχολείου, αλλά και για να συμμετέχουν σε πολλούς διαφορετικούς στόχους ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για βιβλία

Στην ίδια τελετή δόθηκε τιμητική διάκριση στην Αναγνωστική Ομάδα της Βιβλιοθήκης 1ου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας, για τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό etwinning 2009. Περισσότερα...