ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2011
Ποίηση και Μουσική στο Βιβλιόσ(π)ιρτοΤι είναι Ποίηση;
Ένα παιχνίδι αγάπης και αγωνίας με τις λέξεις;

Συνομιλία μυστική με τα νοήματα του κόσμου;

Το “Άξιον Εστί” του βίου;

Μια ου-τοπία;

Μια περιπέτεια;

Γράψτε τι σκέφτεστε....

Γράψτε δικούς σας στίχους....

Περισσότερα στο ΒΙΒΛΙΟΣΠΙ(Ρ)ΤΟ
Η Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Σερρών γιορτάζει σήμερα 21η Μάρτη την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με αφίσες, αφιερώματα, μελοποιημένη ποίηση, απαγγελίες μαθητών του σχολείου. Η μέρα συμπίπτει με τη γιορτή της γαλλοφωνίας και την άνοιξη των ποιητών. H μέρα αφιερώνεται ιδιαίτερα στον Ελύτη και τον Γκάτσο, για τα 100χρόνια από τη γέννησή τους.


Οι μαθητές απαγγέλλουν τα αγαπημένα τους ποιήματα στα ελληνικά και στα γαλλικά (Ελύτη, Ρίτσο, Καβάφη, Prevert, Apollinaire, P. Eluard,…) αλλά και δημιουργούν τα δικά τους, ενώ διαβάζουν βιογραφίες ελλήνων και ξένων ποιητών.
Υπεύθυνες διοργάνωσης:

Λίλα Σκέμπερη, υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 2ου Γυμνασίου Σερρών
για τη γαλλοφωνία: Δέσποινα Γρηγοριάδου, καθηγήτρια γαλλικών


Οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης Ιωνιδείου Σχολής εδώ!Η Σχολ. Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης σε συνεργασία με καθηγητές παρουσίασε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου ένα αφιέρωμα στην ημέρα της ποίησης στην αίθουσα τελετών του σχολείου.


Ακούστηκαν αποσπάσματα από το έργο του Γ.Σεφέρη, ενώ η χορωδία του σχολείου απέδωσε διάφορα μελοποημένα ποιήματα.Την οπτικοποίηση των κειμένων ανέλαβε η υπεύθυνη της ΣΒ.Οι καθηγητές που συνεργάστηκαν είναι οι:Πέτρου Σωτήρης (κείμενα),Κουμνιώτη Μαρία (χορωδία).
Στη συνέχεια βραβεύτηκαν μαθητές για τα ποιήματά τους σε διαγωνισμό ποίησης ενώ αναρτήθηκε σχετικός πίνακας στο σχολείο.Η γ΄τάξη επισκέφθηκε τη ΣΒ και αναζήτησε ποιήματα στη συλλογή της.

Μέρος του αφιερώματος παρουσιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο Χρ. Τσακίρης σε εκδήλωση της ένωσης γονέων του Δήμου Παύλου Μελά.
Η υπεύθυνη
ΣΒ 3ου Γ/σίου Σταυρούπολης

Καρύδα Πασχαλιά ΠΕ02
Η Σχολική Βιβλιοθήκη 3ου Γυμνασίου Ρόδου με τα συνθήματα "Ελάτε να βρείτε το στίχο σας" και "Εδώ χαρίζονται στίχοι" γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Περισσότερα εδώ

Σήμερα, 21 Μαρτίου 2011,  βραβεύσαμε τα τρία καλύτερα ποιήματα των μαθητών μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης . Ως έπαθλο ποίησης (για την καλλιέργεια κι ενθάρρυνση της ποιητικής έμπνευσης κ δημιουργίας) τους δωρίσαμε από μια ποιητική συλλογή των Ρίτσου, Καρυωτάκη και Καβάφη. Γέμισε σήμερα η βιβλιοθήκη από παιδια για να γνωρίσουν τους νεαρούς ποιητές μας!

Ο υπεύθυνος Β/κης 2ου ΓΕ.Λ. Ζακύνθου
Παύλος Φουρνογεράκης, ΠΕ2
2010: ΕΤΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ, ποιητή των μακρυσμένων ταξιδιώνΗ σχολική βιβλιοθήκη του ΕΠΑΛ Βόνιτσας πραγματοποιεί επετειακό αφιέρωμα


στον ποιητή της θάλασσας, Ν. Καββαδία από 18/2 έως 18/3/2011.Η εδήλωση

περιλαμβάνει:

α) απαγγελία ποιημάτων από μαθητές,

β) προβολή ντοκυμαντέρ του Τάσου Ψαρρά "Εποχές και Συγγραφείς: Νίκος Καββαδίας",

γ) προβολή videoclip με μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία και μουσική εκτέλεση ορισμένων από αυτά από μαθητές και

δ) μικρή έκθεση φωτογραφιών και ανάρτηση αποσπασμάτων από το έργο του

Συμμετέχουν μαθητές του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ .

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

η υπεύθυνη της Σχ. Βιβλιοθήκης

Καλλιόπη Νικολοπούλου ΠΕ 02
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία (1910-1975), η Σχολική Βιβλιοθήκη του 8ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων πραγματοποιεί αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του, με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Λυκείου.


Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Η υπεύθυνη της Σχολ. Βιβλιοθήκης

Σταύρου Καλλιόπη


Σας ενημερώνουμε ότι στη σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου μας από 9 ως 21 Δεκεμβρίου 2010 παρουσιάζουμε αφιέρωμα -εκδήλωση στη ζωή και το έργο του Ν. Καββαδία με την ευγενική υποστήριξη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

Η έκθεση-αφιέρωμα αποτελείται από:
 •  έκθεση των ποιητικών συλλογών του Καββαδία και των πεζών 'Βάρδιας' και 'Λι'
 •  προβολή του ντοκυμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς: Νίκος Καββαδίας» για τη ζωή και το έργο του ποιητή ή
 • προβολή αφιερώματος «Νίκος Καββαδίας» από τη 'Μηχανή του Χρόνου'
 • ακούσματα από τις "γραμμές των οριζόντων" και το "σταυρό του νότου" του Θάνου Μικρούτσικου, μελοποιημένα ποιήματά του από τους 'ξέμπαρκους', τον Σπανό και τη Μαρίζα Κωχ..
Η υπεύθυνη Β/κης,
Λίλα Σκέμπερη, ΠΕ02


Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Σερρών διοργανώνει αφιέρωμα για τον Νίκο Καββαδία με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο χώρο της βιβλιοθήκης και η διάρκεια του είναι από την Τρίτη 7-12 έως και την Παρασκευή 17-12-2010.

Η υπεύθνη Β/κης 5ου Γυμνασίου Σερρών,
Αγγελική Αρβαντά,  ΠΕ14
Στην αυλή του ΓΕ.Λ. Βελεστίνου, οργανώθηκε happening για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία. Περισσότερα εδώ.Από την Βιβλιοθήκη του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών οργανώνεται εκδήλωση για το Νίκο Καββαδία, που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του σχολείου. Η εκδήλωση είναι μουσικό- θεατρικό δρώμενο με δύο πρόσωπα, τη Θάλασσα και τον Ποιητή, και ενδιάμεσα υπάρχουν απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένα τραγούδια του ποιητή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 (ώρα 2:15 μ.μ), στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών (Παναγή Κυριακού 12).

Ανακτημένο από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Νοέμβριος: Μήνας αφιερωμένος στον Ν.Καββαδία στον Χολαργό
Ανακτημένο από το www.ebebi.gr

Μύρινα: "Τα παιδιά αγαπούν τον Ν.Καββαδία"
Το αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα», την 31 Οκτωβρίου 2010 ήταν εμπειρία κατά την ομολογία του καθόλου ευκαταφρόνητου κοινού. Η όλη δουλειά της φετινής Γ Λυκείου ήταν συνέχεια και ολοκλήρωση περσινής στα πλαίσια των Κειμένων Ν.Ε. Λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες «Καββαδίας», «Καρυωτάκης», «Ρίτσος» και «Πολυδούρη» και με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους, Αυγής Πιστοφίδου, παρουσίασαν μετά από έρευνα σε πηγές, παρακολούθηση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού από το διαδίκτυο και αξιοποίηση των βιβλίων της συλλογής, τη ζωή και το έργο του κάθε ποιητή μέσα από την ανασύσταση της εποχής τους.
Οι εργασίες χαρακτηρίζονταν για την ποιότητά τους, κάνοντας το μάθημα ζωντανό και ευχάριστο.

Ειδικότερα τον Καββαδία τα παιδιά τον αγαπούν πολύ (όπως και όλοι μας άλλωστε). Έτσι με καπετάνισσα τη φιλόλογό τους οι μαθητές «τραβερσάρανε κόντρα στη λογική και ένοιωσαν τον έρωτα, τη βιοπάλη και την αγάπη του ποιητή για τη θάλασσα», όπως είπαν στον επίλογο.

Φέτος μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη ξεκίνησαν για καινούργιες θάλασσες με το πολιτιστικό πρόγραμμα Πολιτιστικής «Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει» με συντονίστρια την κα Πιστοφίδου.
Πρόκειται για Σαββατιάτικη Αναγνωστική Ομάδα που συνδυάζει βιβλία και ταινίες (εδώ βοήθησε πολύ η βιβλιογραφία στο ΠΦΣΒ).

Η υπεύθυνη Β/κης,
Ολυμπία Μανουσογιαννάκη, ΠΕ4
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2010
Ενδεικτικές δράσεις των Σ.Β. για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης περιλαμβάνουν θεματικές εκθέσεις, δημιουργικές δραστηριότητες μαθητών (διαφάνειες, ταινίες, στίχους), συνεργασία Βιβλιοθηκών, ραδιοφωνικές εκπομπές και πολιτιστικές εκδηλώσεις:
Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που η φωνή της έχει ταυτιστεί με αριστουργήματα της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης, θα ερμηνεύσει το νέο συνθετικό έργο του Σάκη Παπαδημητρίου, υπεύθυνου Βιβλιοθήκης 1ου Γυμνασίου Αιγίου. Πρόκειται για μελοποιημένα αποσπάσματα «μουσικές λεπτομέρειες ενός ποιητικού πίνακα» από την ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά «Το τελευταίο σώμα μου»,που πραγματεύεται ίσως τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον Άνθρωπο από τη στιγμή που γεννιέται: το χρόνο που περνάει, την απουσία , τη μοναξιά, το θάνατο.

Το έργο του Σάκη Παπαδημητρίου θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, στις 9.00μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πάτρας σε εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Πατρέων , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Πάτρας προς τιμήν της ποιήτριας Κικής Δημουλά με αφορμή τη βράβευσή της στις 13 Μαρτίου στο Στρασβούργο με το «Ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας για το 2010».

Το έργο θα αποδώσει μουσικά η Ορχήστρα Νυκτών εγχόρδων του Δήμου Πάτρας υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. Αναφορά στο έργο της ποιήτριας και ιδιαίτερα στο «Τελευταίο σώμα μου» θα κάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, Γιάννης Παππάς. Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει ο Γιώργος Αναστασόπουλος και την επιμέλεια των κειμένων η Μαρία Παναγιωτακοπούλου.Οπτικοακουστικό υλικό και θεματική έκθεση
στη Βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου.


Όταν η ποίηση κατεβαίνει από τα ράφια και βγαίνει στην αυλή να
προϋπαντήσει την άνοιξη."
Ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών, ποιήματα μαθητών και μαθητριών θα είναι απλωμένα όλη την εβδομάδα με μανταλάκια στο σκοινί έξω από τη βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη ΓΕ.Λ. Βελεστίνου

Εικόνες από την μικρή ταινία-αφιέρωμα των μελών της Βιβλιοθήκης 1ου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας στις Ελληνίδες ποιήτριες.

"ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"
Η εκδήλωση αυτή, που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Οργανώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ευόσμου, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και τα αντίστοιχα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων, με το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου και τη Σχολική Βιβλιοθήκη του.
Ήταν μια μαγευτική βραδιά. Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ακούστηκαν τραγούδια από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου και στη συνέχεια οι μελωδίες από το πιάνο του Θανάση Μπιλιλή, με τη φωνή του Μανώλη Χατζημανώλη και ορισμένες φορές με τη φωνή του Θωμά Κοροβίνη γοήτευσαν το κοινό. Ακούστηκαν απαγγελίες ποιητών από την αρχαιότητα μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική γενιά (όσων έχουν πεθάνει) μαζί με το στίγμα που άφησε ο καθένας ποιητής με το έργο του. Αφουγκραζόταν κανείς την ανάσα του κόσμου ή το σιγανό τραγούδι του μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Και η μεγάλη ηθική ικανοποίηση στο τέλος ήταν ένα γλυκό, χαλαρό και αστραφτερό βλέμμα που έλεγε ένα αληθινό «ευχαριστώ»!

Αφίσα της Βιβλιοθήκης 3ου ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης Αττικής, επιστέγασμα των εργασιών για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.Θεματική έκθεση και ραδιοφωνικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από τη Βιβλιοθήκη 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων (Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, 20 και 21 Μαρτίου, 17.00-18.00). Πατήστε εδώ για να ακούσετε απόσπασμα.
Εξεικόνιση ποιήματος του Ζακ Πρεβέρ από τα μέλη της Βιβλιοθήκης 2ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Συνεργασία Βιβλιοθήκης 2ου Γυμνασίου Νάουσας με Βιβλιοθήκη συλλόγου Γιαννακοχωρίου "Ηλίας Τσέχος" για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ένα δίωρο αφιέρωμα ήχων, εικόνων, λόγου στον μεγάλο ποιητή.

Η Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Σερρών γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ποίησης με ποιήματα και εικόνες της Άνοιξης.


Η Βιβλιοθήκη ΓΕ.Λ. Τυμπακίου Κρήτης κερνά...ποιήματα για την Παγκόσμια ημέρα.

2009 ΕΤΟΣ ΡΙΤΣΟΥ

Λεωνίδιο: "Αν άφεση δεν είναι η ποίηση..."
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας, συμμετέχοντας στις
εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή
Γιάννη Ρίτσου, σας προσκαλεί στο δικό της αφιέρωμα στον «ποιητή που
τραγούδησε για να σμίξει τον κόσμο».
Στηριγμένο πάνω στο υλικό της Σχολικής Βιβλιοθήκης και με τη
χρήση των Νέων τεχνολογιών, το διάρκειας δύο διδακτικών ωρών αφιέρωμα,
αποκαλύπτει μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής και της δημιουργίας του
ποιητή και κορυφώνεται στα μεγάλα του έργα που σημάδεψαν την εποχή του αλλά και τη νεότερη ιστορία μας. Ιστορικά ντοκουμέντα εποχής, αποσπάσματα ταινιών για τον ποιητή, απαγγελίες αλλά και μελοποιήσεις ποιημάτων συνθέτουν το ιστορικό και λογοτεχνικό πλαίσιο του αφιερώματος.
Στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί παράλληλα Έκθεση
βιβλίου, αφίσας και οπτικοακουστικού υλικού από τη συλλογή της.

ο υπεύθυνος Σ.Β.
Πέτρος Στοΐδης, ΠΕ2Create your own video slideshow at animoto.com.
Από 1-10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου θα φιλοξενήσει την Κινητή Έκθεση του ΕΚΕΒΙ που αφιερώνεται στη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου και περιλαμβάνει 16 ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία του ποιητή, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, στο χώρο της Σχολικής Βιβλιοθήκης προκειμένου να την επισκεφθούν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου. Παράλληλα θα ενημερωθούν τα σχολεία της πόλης ώστε να προγραμματιστούν τυχόν επισκέψεις τους.

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010 στις 19:00μμ το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου θα
παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης εκδήλωση, η οποία θα
περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα με αποσπάσματα των έργων του ποιητή, στα οποία συμμετέχουν μαθητές της Β΄και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και τραγούδια από τη σχολική χορωδία.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τους καθηγητές-τριες:
Ορφανού Λουκία, φιλόλογο, Παπασιδέρη Σπύρο, χημικό, Μαυρογιώργη Μαρία, μουσικό, Βασιλείου Δημήτριο, καλλιτεχνικών και Νιωτάκη Αναστασία, γερμανικών.


Τη Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου από τις 9:00πμ έως τις 13:00μμ θα προβληθούν στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου οι 4 ταινίες για τη ζωή του Γ. Ρίτσου από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ που θα μας αποστείλει το ΕΚΕΒΙ, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νησιού.
Η υπεύθυνη Β/κης

Μαρίζα Χατζηλία
υπεύθυνη Β/κης 7ου Γυμνασίου ΡόδουΗ Βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Σερρών σας προσκαλεί στο αφιέρωμά της για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2009. Περισσότερα σύντομα...


Η βιβλιοθήκη Γυμνασίου -Λυκείου Μυγδονίας, οργανώνει το δεύτερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή, για τους μαθητές του Λυκείου αυτή τη φορά.
Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ένα διαφορετικό μάθημα βασισμένο σε επικοινωνιακές διαδικασίες, καλέσαμε την κινητή έκθεση του ΕΚΕΒΙ σαν κίνητρο δημιουργικότερης προσέγγισης του μαθήματος της λογοτεχνίας από ότι μια εκδήλωση μίας ή δύο ωρών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης έκθεσης , έρχονται στη βιβλιοθήκη εκ περιτροπής όλα τα τμήματα των τάξεων του λυκείου με τους φιλολόγους τους για ένα μάθημα με και για τον Ρίτσο, που περιλαμβάνει:

1)Περιήγηση των 16 ταμπλό για τη ζωή και το έργο του ποιητή. Οι μαθητές κρατούν σημειώσεις.

2)Επίσκεψη της έκθεσης των ποιητικών συλλογών και αναλύσεων για το έργο του ποιητή στο χώρο της βιβλιοθήκης με παράλληλα ακούσματα μελοποιημένων ποιημάτων σε μουσική Θεοδωράκη – Λεοντή.

3)Ερμηνεία και ανάλυση ποιημάτων από μαθητές μ ε την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

4)Παρακολούθηση αποσπασμάτων από τις ταινίες-αφιερώματα για τον ποιητή και σχετική συζήτηση.

Η κινητή έκθεση θα είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία της περιοχής και κοινοποιήθηκε στις γειτονικές δημοτικές βιβλιοθήκες (Λητή- Δρυμό -Μελισσοχώρι) καθώς και στο Δημοτικό σχολείο Δρυμού που θα την επισκεφτεί.

Καραζαρίφη Ζωή, ΠΕ05
Υπεύθυνη σχολικής βιβλιοθήκης
Σ.Β. 1ου ΓΕ.Λ. Κοζάνης & Σ.Β. 2ου Γυμνασίου Κοζάνης

H Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργάνωσαν σε συνεργασία εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009 στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη ζωή και το έργο του ποιητή με προβολή διαφανειών από την καθηγήτρια του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης κ. Νεκταρία Σπυρίδου και έγιναν απαγγελίες ποιημάτων του από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου. Παράλληλα προβλήθηκαν διάφορα ηχητικά ντοκουμέντα με απαγγελίες από τον ίδιο τον ποιητή καθώς και με μελοποιημένα ποιήματά του. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την Κινητή Έκθεση του ΕΚΕΒΙ με πορτρέτα και εργοβιογραφικά στοιχεία του ποιητή.

Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 2ου Γυμνασίου Κοζάνης
Διαμαντούλα Νάκα, Φιλόλογος
 •  Στο 3ο ΓΕ.Λ. Πύργου δουλέψαμε με την Β' Λυκείου. Πρώτα αγοράσαμε για την βιβλιοθήκη το λεύκωμα των Γ. και Η. Σγουράκη "Γιάννης Ρίτσος " .Στη συνέχεια όλα τα τμήματα της Β , διαδοχικά, είδαν το συνοδευτικό dvd του βιβλίου. Μετά η Φιλόλογος του Β1, κ. Όλγα Λαμπαούνα , δούλεψε με το τμήμα της, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες αντίστοιχα με τις φάσεις της ζωής του ποιητή και αποδελτίωσαν τα σημαντικότερα σημεία , χρησιμοποιώντας το Λεύκωμα Σγουράκη και όλα τα σχετικά με τον Ρίτσο βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη.Με το υλικό αυτό συνέθεσαν σε WINppt παρουσίαση με cd. Παράλληλα φωτοτύπησαν χαρακτηριστικές εικόνες και φωτογραφίες. Ένας μαθητής ανέλαβε να τραγουδήσει - συνοδεύοντας με την κιθάρα - μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου.Έτσι είχαμε :
  έκθεση ( αναρτημένη στα στόρια)
  Προβολή cd
  Απαγγελία ποιημάτων
  Τραγούδι
  Το αφιέρωμα φάνηκε σε όλους μας πετυχημένο και κανονίσαμε ναπαρουσιαστεί σε όλο το σχολείο τη νέα χρονιά, πρώτα ο Θεός, επαυξημένο και βελτιωμένο.
  Ελισάβετ Κουμπαρούλη, ΠΕ2
  Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 3ου ΓΕ.Λ. Πύργου Ηλείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Εκδήλωση αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Είναι ορισμένοι στίχοι-κάποτε ολόκληρα ποιήματα-
που μήτε εγώ δεν ξέρω τι σημαίνουν.
Αυτό που δεν ξέρω ακόμη με κρατάει.
Κι εσύ έχεις δίκιο να ρωτάς.
Μα μη ρωτάς. Δεν ξέρω σου λέω…
Τα άλλα που ξέρω στα εξηγώ. Δεν τα αμελώ.
Όμως κι αυτά προσθέτουν στη ζωή μας.
«Είναι ορισμένοι στίχοι»

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου , το Υπ. Πολιτισμού ανακήρυξε το 2009 «έτος Ρίτσου» .Η Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε εκδήλωση –αφιέρωμα στις 5 Μαΐου για το 1ο Λύκειο και στις 7 Μαΐου 2009 για το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας.
Μαζευτήκαμε λοιπόν για να μάθουμε ποιος είναι ο Γιάννης Ρίτσος ,να μάθουμε για τη ζωή του ,για το έργο του, για την εποχή που έζησε και πώς τον επηρέασε στο έργο του, για την κληρονομιά που μας άφησε. Στη συνέχεια έγινε προβολή ταινίας για το μεν Λύκειο του Τάσου Ψαρρά, για δε το Γυμνάσιο της ταινίας για το Γιάννη Ρίτσο από το Υπ.Πολιτισμού και στα κατάλληλα σημεία διακόπταμε για να προλογίσουμε και να ακούσουμε το ανάλογο χορωδιακό τραγούδι, απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και καθηγητές. Επίσης στο χώρο της Βιβλιοθήκης υπήρχε έκθεση βιβλίου για το Γιάννη Ρίτσο ,ανοικτή και για το κοινό.
Η υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 1ου Γενικού Λυκείου Λευκάδας

Η Σχολική Βιβλιοθήκη Βελεστίνου συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου διοργανώνει επετειακό αφιέρωμα στον ποιητή με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
· Προβολή της ταινίας του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και συγγραφείς: Γιάννης Ρίτσος»
· Ο Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο (απαγγελίες ποιημάτων)
· Έκθεση βιβλίων του ποιητή και για τον ποιητή
· Έκθεση φωτογραφικού υλικού
· Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές
· Ακροάσεις τραγουδιών σε ποίηση Ρίτσου
Οι εκδηλώσεις γίνονται στη διάρκεια της εβδομάδας 6-10/4/2009 στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης
Μαρία Τεχνοπούλου

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ποίησης (21η Μαρτίου), η Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Σερρών θέλοντας να συμβάλει στον πανελλήνιο εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή από την Πέμπτη 26 Μαρτίου - Παρασκευή 10 Απριλίου. Το αφιέρωμα περιελάμβανε :
• Προβολή ντοκιμαντέρ,
• έκθεση βιβλίου,

• απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένη ποίηση των έργων: Ρωμιοσύνη, Καπνισμένο τσουκάλι, Του απείρου εραστής, Καντάτα για τη Μακρόνησο, Ο σχοινοβάτης, Οι γειτονιές του κόσμου

Την έκθεση επισκέφθηκαν πολλά τμήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μαθητές παρακολούθησαν τα αφιερώματα-βίντεο στο μεγάλο ποιητή, φυλλομέτρησαν τις ποιητικές του συλλογές, άκουσαν τον ποιητή να απαγγέλει ποιήματά του, ακούστηκε ολόκληρη ‘η Σονάτα του Σεληνόφωτος’ με υπόκρουση την ομώνυμη σονάτα του Μπετόβεν, απόλαυσαν τον Μπιθικώτση, τη Μαρία Δημητριάδου, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Νίκο Ξυλούρη, σε μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή, το Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα πιο γνωστά αποσπάσματα από Επιτάφιο και Ρωμιοσύνη, θυμηθήκαμε, μάθαμε, συγκινηθήκαμε.

Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης
2ου Γυμνασίου Σερρών
Λίλα Σκέμπερη, ΠΕ02
18 σελιδοδείκτες για 18 λιανοτράγουδα. Εδώ σε εκτυπώσιμη μορφή. Από τη Β/κη 1ου ΓΕ.Λ. Ελευσίνας για το έτος Ρίτσου. Περισσότερα...

Ηλιάδου Αναστασία
Σημείωση: Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους βοήθησαν.