ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΕΒΙ

Για τους ΡΙΤΣΟ, ΚΑΒΒΑΔΙΑ, βλ. επίσης σελίδα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΡΙΤΣΟΣΗ Σχολική Βιβιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας χάρη στην αρμονική συνεργασία, την όλη στήριξη και υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει την Έκθεση για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο.
Η Έκθεση υποδέχτηκε τους φίλους της από τις 10 έως τις 21 του Μάρτη του 2011.Μόνο που δεν έμεινε μόνο Έκθεση.Μετατράπηκε σε ένα Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ποιητή. Πρώτα απ' όλα τα 16 posters του ΕΚΕΒΙ τοποθετημένα ολόγυρα σε όλο τον χώρο της βιβλιοθήκης μας. Συγκινητική ήταν η προσφορά του φύλακα του σχολείου μας κοινωνιολόγου κ. Γιαννακιτσίδη Σίμου να κατασκευάσει με μεράκι ξύλινες βάσεις για να τοποθετηθούν μερικά από τα posters - έργο που θα μας μείνει προς χρήση για πάντα στην βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια τα 3 ταμπλώ στο χώρο γέμισαν με φωτογραφίες του ποιητή και της ζωής του και με στίχους διανθισμένους με εικόνες. Μετά άρχισε η επικάλυψη των επίπλων -βιβλιοθηκών της αίθουσας .Το αφιέρωμα με στίχους , φωτογραφίες, εικόνες επεκτάθηκε σε επιφάνειες του κεντρικού εσωτερικού χώρου του σχολείου και στην κεντρική είσοδο.
Με έκδηλο ενδιαφέρον και απορία συνάμα αγκάλιασαν οι μαθητές τις φωτογραφίες από τις ζωγραφισμένες πέτρες του ποιητή, τους δικούς του πίνακες ζωγραφικής και τις εικαστικές του δημιουργίες πάνω σε ρίζες δέντρων. Στα ταμπλώ αίσθηση δημιούργησε στους μικρούς μαθητές εικόνες με ποιήματα του Ρίτσου γραμμένα με την αριστοτεχνική καλλιγραφική του γραφή, αποσπάσματα στίχων και εικόνων ιδιαίτερης ομορφιάς δανεισμένα , δουλεμένα με αγάπη και μεράκι από μια φίλη από τη Σουηδία, πραγματικές φωτογραφίες από την επίσκεψη μου - προσκύνημα στην πατρίδα και στο σπίτι του ποιητή, τη Μονεμβασιά και ένα κείμενο μου - για τον ποιητή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πολίτες» τον Δεκέμβριο του 2009 για τα 100 χρόνια του ποιητή.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ.

Ο υπεύθυνος Β/κης 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας
Δημήτρης Πορφύρης

ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ
ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Τον Δεκέμβριο του 2010 η Σχολική μας Βιβλιοθήκη στο ΤΕΕ Κωφών Αγ. Παρασκευής φιλοξένησε την Κινητή Έκθεση του ΕΚΕΒΙ για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου διηγηματογράφου, Αλ. Παπαδιαμάντη. Στη σχετική εκδήλωση που με μεγάλη φροντίδα οργάνωσαν οι μαθητές μας, τα παιδιά του Λυκείου εντρύφησαν στην ηθογραφία, την θρησκευτικότητα και τη σχέση του δημιουργού με τη Σκιάθο μέσα από τα έργα του «Η φόνισσα» και « Όνειρο στο κύμα» ενώ τα παιδιά μας στο ΤΕΕ δραματοποίησαν με νοηματική απόδοση τα διηγήματα « Πτερόεντα Δώρα» και «Το χριστόψωμο». Κατάφεραν έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις με μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο, να μας «αγγίξει» η μαγική γοητεία του συγγραφέα. Γέννησαν στις ψυχές μας χαρμολύπη, παιδιάστικο ενθουσιασμό ανακατεμένο με στοχαστική μελαγχολία «για τα πάθια και τους καημούς του κόσμου που δεν έχουν τελειωμό» και που συχνά εκφράζεται μέσα από μια εύγλωττη σιωπή που δε στηρίζεται σε λογικές εξηγήσεις. Τα παιδιά μας απέδειξαν πραγματικά ότι η λογοτεχνία μπορεί να μιλά σε όλες τις γλώσσες, γιατί πάνω από όλα αγκαλιάζει τον πυρήνα της ανθρώπινης συνείδησης, τα γνήσια και απροσποίητα συναισθήματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Προγραμμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε.Β’ Αθήνας καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας. Ενώπιον όλων οι μαθητές μας δεσμεύτηκαν για ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον.


Η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης

Παν. Τζανετοπούλου, ΠΕ2

Η έκθεση Παπαδιαμάντη διήρκεσε το δεκαήμερο Ιανουαρίου 2011 και πλαισιώθηκε από:
1. Η δε πόλις ελάλισε (Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη) του Γιάννη Σμαραγδή
από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
2. Φόνισσα¨ από την εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ
3. ¨Το μοιρολόγι της φώκιας¨ από την εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ
4. Η Σεληνοφεγγής νυξ στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη από την εκπαιδευτική
τηλεόραση της ΕΡΤ
5. ¨Ο έρωτας στα χιόνια¨ από την εκπομπή Παρασκήνιο στην οποία οι
συγγραφείς Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Χειμωνάς και Αλέξανδρος Κοτζιάς αναφέρονται
στη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
6. Την τηλεοπτική σειρά ¨Εποχές και συγγραφείς¨ του Τάσου Ψαρά με
αναφορά στη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
καθώς και έκθεση με τα βιβλία του που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας.

Ο υπεύθυνος Βιβλιοθήκης
Γιώργος Αντζουλίδης, ΠΕ11

Από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και τη Τρίτη 31 Μαρτίου στο Λύκειο Νέας Περάμου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη .Η εβδομάδα περιελάμβανε:
Εισηγήσεις από καθηγητές του σχολείου:
Α. Λογοτεχνικά πορτρέτα από το έργο του συγγραφέα
Μουλιάνου Ελ., φιλόλογο
Β. Η ιδιομορφία του Παπαδιαμαντικού σύμπαντος.Διέννη Γ., φιλόλογο
Γ. Το παπαδιαμαντικό συγγραφικό πολυδύναμο .Καραβίτη Κ., φιλόλογο
Δ. Ο ηδονοβλεπτικός ηδονισμός του Α. Παπαδιαμάντη.Πεχλιβάνη Α., φιλόλογο
Μαθητές διάβασαν διάφορες απόψεις για το συγγραφέα και το έργο του:
Τσιούρη Σ.: οι γυναίκες στο έργο του Παπαδιαμάντη
Κουρούμαλη Μ.: μια ψυχολογική διερεύνηση της Φόνισσας.
Δημόπουλος Π.:βιογραφικά του Παπαδιαμάντη και εργοκριτική.
Βαλαβάνη Α.:η δική της άποψη για τον Παπαδιαμάντη.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από 25 ταμπλώ της κινητής έκθεσης του Ε.Κ.Ε.Β.Ιγια τη ζωή, τη γενέτειρα και το συγγραφικό έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη .
Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ, παραγωγή της ΕΡΤ:
«Εποχές και συγγραφείς» τηλεοπτική σειρά του Τάσου Ψαρά,
«Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε» των Τριανταφύλλου και Σμαραγδή
και με την τηλεταινία «Η Φόνισσα» σε σκηνοθεσία ΄Αγγελου Κοβότσου.
Η φροντίδα γι αυτήν την εκδήλωση , την οποία είδε όλο το σχολείο , ανήκε στην υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης κα Σοφία Βλουμίδη.

Το 1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας είχε την χαρά να φιλοξενήσει την κινητή έκθεση του
Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον μεγάλο μας Νίκο Καζαντζάκη από τις 21 έως τις 31 Μαρτίου 2008, ώρες 9.00-15.00 (Κυριακή κλειστά) Η έκθεση  ήταν ανοιχτή για το κοινό και πλαισιώθηκε από έκθεση βιβλίου και ειδικές δράσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ώστε να συνδεθεί με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και να διευκολύνει τους διδακτικούς στόχους των καθηγητών.
Πατήστε το μεσαίο κουμπί της παρουσίασης δύο φορές για να τρέξουν οι διαφάνειες!

η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης
Ελένη Καραβανίδου, ΠΕ2