ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κο ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ ΣΤΟ 1Ο ΓΕ.Λ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Την Τρίτη, 12 Μαίου 2009, οι μαθητές του Αριστοτελείου Λυκείου Ελευσίνας είχαν την τύχη να δουν δια ζώσης έναν λογοτέχνη που μέχρι τώρα γνώριζαν από τα λήμματα εγκυκλοπαιδειών και τα άρθρα εφημερίδων. Ο κύριος Μένης Κουμανταρέας, ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, που δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται σχολείο, συνομίλησε με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στη σχολική βιβλιοθήκη.
Απαντώντας αρχικά σε ερωτήματα μαθητών που είχαν μελετήσει τη ζωή και το έργο του, περί εμπνεύσεως, συγγραφής και βιβλίων, ο πολυβραβευμένος μας λογοτέχνης, που εντυπωσίασε με τον τρόπο που γεφύρωσε το χάσμα των γενεών μιλώντας τη γλώσσα της εποχής, χωρίς υπερβολές ή σεμνοτυφία. επεκτάθηκε σε ζητήματα πολιτικά με την ευρεία έννοια, αλλά και κοινωνικά, από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, μέχρι και τις σημερινές ειδήσεις. «Είναι απλός» είπαν έκπληκτα και ευχαριστημένα τα παιδιά, «τον νιώθουμε κοντά μας. Μας αρέσει , γιατί λέει τα πράγματα με το όνομά τους.» Στο σύντομο πέρασμά του από το 1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας, ο Μένης Κουμανταρέας άφησε την εντύπωση ότι είναι ό,τι γράφει: λιτός, εύστοχος, αληθινός, χωρίς μεγαλοστομίες ή αχρείαστους λυρισμούς, ένας πεζογράφος που περπατά ανάμεσά μας, μας παρατηρεί και μας αποτυπώνει, μετουσιώνοντας το ρευστό πνεύμα της εποχής του σε τέχνη. Περισσότερα...

Η Ελένη Δικαίου ταξιδεύει στο Κιλκίς...

Η εκδήλωση του Γ/σίου ΣΣ Μουριών με τη συγγραφέα κυρία Ελένη Δικαίου την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας.
Τόσο η κα Δικαίου όσο και τα παιδιά αλλά κι εμείς απολαύσαμε τη δημιουργική ικανότητα εμπευσμένων αναγνωστών καθώς και τη χαρά της επικοινωνίας , της ανταλλαγής απόψεων , σκέψεων και ιδεών. Η κα Δικαίου δε μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως ένα τόσο μικρό σχολείο σαν το δικό μας, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, θα ασχολείτο με τόσο κέφι και όρεξη με την ανάγνωση βιβλίων αλλά και με τη δημιουργική τους αξιοποίηση.
Πεζός λόγος , δραματοποίηση κάποιων επιλεγμένων αποσπασμάτων , ζωγραφική , μουσική και βίντεο είναι μερικά απ'αυτά που ετοίμασαν τα παιδιά με τη βοήθεια των δυο φιλολόγων τους.Η συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια μας έκανε να αισθανθούμε όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια που μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και συναισθημάτων γινόμασταν όλοι πλουσιότεροι.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Δικαίου που με την αμεσότητα και σαφήνεια του λόγου της αλλά και με την εγκαρδιότητά της, μας χάρισε αξέχαστες στιγμές.

Χρυσουλίδου Χαρούλα ΠΕ5
Υπεύθυνη ΣΒ Γ/σίου Σ.Σ.Μουριών Ν. Κιλκίς

Η Λένα Διβάνη στη Σχολική Βιβλιοθήκη του Σχολικού συγκροτήματος Άνω Κυψέλης
-30 Γυμνάσιο Αθηνών

Τη Δευτέρα 16/3 υποδεχτήκαμε τη συγγραφέα, καθηγήτρια στη Νομική και αντιπρόεδρο του ΕΚΕΒΙ, Λένα Διβάνη, η οποία μίλησε με μαθητές της Β και Α λυκείου και καθηγητές τους.
Η κυρία Διβάνη ξεκίνησε μιλώντας γενικά για βιβλία, τους δρόμους που άνοιξαν στην ίδια, ως αναγνώστρια αρχικά κι έπειτα γράφοντας. Αποκάλυψε τη μαγεία που μπορεί να κλείνουν κάποιες σελίδες που ανοίγεις τυχαία σε κάποια ανύποπτη φάση της ζωής σου και που μοιάζει να σου προσφέρει αυτό ακριβώς που έχεις ανάγκη στη δεδομένη στιγμή. Τα βιβλία συντελούν στο να μεταφέρουμε την προσωπική εμπειρία, αυτή που διεγείρει τους νέους ανθρώπους, που θα τους δείξει ότι δεν είναι άψυχα αντικείμενα προς αποφυγήν…
Τη συνέχεια την έδωσαν τα ίδια τα παιδιά με τις ερωτήσεις τους και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που θίγει συχνότερα στα βιβλία της, όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, οι επιλογές ζωής του καθενός, τα ερεθίσματα και οι φαινομενικά απροσδόκητες εκβάσεις, οι σχέσεις των δύο φύλων, κ.ά. Ρωτήθηκε ακόμα και για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, οπότε στο τέλος ένας μαθητής τη ρώτησε αν έχει σκεφτεί ποτέ την ενασχόληση με την πολιτική. Η απάντησε ήταν, "μα και η κουβέντα που κάναμε εδώ πολιτική είναι".
Συνολικά μια ωραιότατη εμπειρία, που όλοι θα την ήθελαν να διαρκούσε περισσότερο.

Κατερίνα Τζαμουράνη, ΠΕ6, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 30ου Γ/σίου Αθήνας, Βελβενδού 47

Ο Μάνος Κοντολέων έρχεται στο Χαϊδάρι
Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 είχαμε την τιμή και τη χαρά να επισκεφθεί το 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων .
Μήνες πριν, οι μαθητές και οι μαθήτριες της πρώτης και της δευτέρας τάξης είχαν μελετήσει έργα του και είχαν προβληματιστεί σοβαρά πάνω στα σημαντικά σύγχρονα θέματα που πραγματεύεται στα βιβλία του .Την προετοιμασία των μαθητών επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι των τμημάτων και η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης .
Έτσι, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε κατά την επίσκεψη του άμεσου και χαρισματικού παραμυθά των μικρών και των μεγάλων Μάνου Κοντολέοντος στο σχολείο μας , η δε προσοχή και συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών ήταν αξιοσημείωτη!

Η υπεύθυνη βιβλιοθήκης
6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου
Κορμπίλα Παναγιώτα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου