ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνεργασίες Σχολικών Βιβλιοθηκών

Καβάσιλα-Λιανοκλάδι: Οι βιβλιοθήκες ενώνουν δύο σχολεία

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ» Από τη γη του Αλέξανδρου στη γη του Αχιλλέα
Το καινοτόμο πρόγραμμα αδελφοποίησης σχεδιάστηκε από τις σχολικές βιβλιοθήκες των Γυμνασίων Λιανοκλαδίου Φθιώτιδας και Καβασίλων Ημαθίας στα πρότυπα της δράσης e-twinning (ηλεκτρονική αδελφοποίηση ευρωπαϊκών σχολείων) .
Κατά το σχολικό έτος 2008-9 οι μαθητές των δυο Γυμνασίων εργάστηκαν και υλοποίησαν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αφορούσαν στη γνωριμία των μαθητών , τη γεωγραφία των δυο νομών, την ιστορία , τα ιστορικά πρόσωπα , τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των περιοχών αυτών.
Οι μαθητές των δυο γυμνασίων χρησιμοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, διάβασαν βιβλία από τη σχολική βιβλιοθήκη και έφτιαξαν πολύ όμορφες εργασίες και παρουσιάσεις . Παράλληλα επικοινωνούσαν μεταξύ τους με διασκέψεις MSN Messenger, κάτι που έδωσε στα παιδιά κίνητρα και ενδιαφέρον να συνεχίσουν. Η ανταλλαγή δώρων σφράγισε τη φιλία των σχολείων.Το αποκορύφωμα της δράσης ήταν οι δυο εκδρομές , οι Λιανοκλαδίτες στα Καβάσιλα (7-8 Απριλίου) και οι Καβασιλιώτες στο Λιανοκλάδι ( 29-30 Απριλίου)
Το πρόγραμμα των εκδρομών ήταν κοινό και περιλάμβανε ξεναγήσεις, αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλεϋ, καθώς και σκακιστικό τουρνουά.
Το πρόγραμμα αυτό έδωσε κίνητρα για μάθηση στους μαθητές και των δύο σχολείων, τους βοήθησε να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν φίλους, τους δίδαξε ότι η χαρά της συμμετοχής είναι το σημαντικότερο σ’ έναν αγώνα.
Πατήστε επάνω στην αφίσα για να δείτε την ταινία μας!
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί

Ι. Γκίκα, Β. Κατσίμπα , Β. Κοντοκώστας ( Λιανοκλάδι) και
Ε. Αντωνόπουλος, Κ. Παπαθανασίου, Ε. Κωστοπούλου (Καβάσιλα)

Κινητή Αναγνωστική Λέσχη Σ.Β. ΕΠΕΑΕΚ Αττικής



Κλείνει φέτος την τρίτη χρονιά της η Κινητή Αναγνωστική Λέσχη (Κ.Α.Λ.), μιας λέσχη που κινείται σε διαφορετική Σχολική Βιβλιοθήκη κάθε φορά και ενώνει καθηγητές, γονείς και μαθητές σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τα αναγνώσματα που αγαπάμε. Περισσότερα εδώ.














Δυο γυμνάσια των Σερρών συναντούν τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

«Μια συνηθισμένη μέρα του Φεβρουαρίου συνέβη ένα απροσδόκητο γεγονός που έσπασε ευχάριστα την καθημερινότητα της σχολικής ρουτίνας. Η υπεύθυνη Βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου Σερρών, κα Σκέμπερη και ο γυμναστής κος Μονόχειρ μας επεφύλαξαν μία αναπάντεχη έκπληξη. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος και έπειτα από μία ιδιαίτερα έξυπνη επιλογή οκτώ μαθητών του τμήματός μας, ο κ. Μονόχειρ μας ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψή μας στο Μουσικό Γυμνάσιο Σερρών, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την ημερίδα- αφιέρωμα του γυμνασίου στον Θ. Αγγελόπουλο.
Στο άκουσμα αυτής της είδησης εντυπωσιαστήκαμε και προσφερθήκαμε με προθυμία. Θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μας να δούμε και να ακούσουμε από κοντά τον πιο διάσημο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη, τον τιμημένο με τόσες διακρίσεις.
Αρχικά, παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση της ζωής και του έργου του που είχε ετοιμάσει η κινηματογραφική ομάδα του Μουσικού και στη συνέχεια δύο μαθητές έπαιξαν μία δικιά τους σύνθεση προς τιμήν του σκηνοθέτη, ανοίγοντας την αυλαία. Ακολούθησε απόσπασμα από τη συμφωνική ορχήστρα του σχολείου από το ‘Ταξίδι στα Κύθηρα’ και μετά τραγούδι από τη χορωδία. Έπειτα πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η προσφώνηση της κ. Ιωαννίδου την οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε αργότερα ως ‘‘ερωτική εξομολόγηση’’. Στη συνέχεια τα παιδιά απηύθυναν ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης στον κ. Αγγελόπουλο.
Συζητήθηκε τo πρώτο του ξεκίνημα, πώς από τη Νομική κατέληξε στον κινηματογράφο, ιδίως το θέμα του ‘χρόνου’ στις ταινίες του, πώς η τωρινή του ταινία έχει συντομότερους χρόνους σε σχέση με τις παλιότερες και κατά πόσο αυτό επιβάλλεται από τους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής μας, πώς κάνει την επιλογή των ηθοποιών, η καθοριστική συνεργασία του με την συνθέτρια των επιτυχιών Ελένη Καραΐνδρου, το γιατί δεν σκηνοθετεί ταινίες άλλων, πώς αντιμετωπίζει την κριτική.
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση ήταν μία μοναδική εμπειρία για μας, αφού αποκομίσαμε σημαντικές πνευματικές γνώσεις και θα μας μείνει αξέχαστη η αναπάντεχη συνάντησή μας με έναν κορυφαίο άνθρωπο της έβδομης τέχνης».


Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου
Αμπατζίδου Μάγδα
Γούλα Ανδρεάνα
Δεληγιάννης Θανάσης
Διαμαντή Σοφία
Καδή Βάγια


Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες του νομού Μαγνησίας τιμούν τον Μάνο Ελευθερίου


Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του Μάνου Ελευθερίου "Άνθρωπος στο πηγάδι", οι 11 βιβλιοθήκες της Μαγνησίας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βόλου και τις εκδόσεις Μεταίχμιο, οργάνωσαν εκδήλωση στις 23 Φεβρουαρίου 2009, για να τιμήσουν το συγγραφέα. Περισσότερα, στο Δελτίο Τύπου...


"Τα ρολόγια των πόλεών μας" Ψηφιακός συγχρονισμός δύο Σ.Β.

Τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της εκπαίδευσης θελήσαμε να θέσουμε δύο σχολικές βιβλιοθήκες, μιλώντας για τα ρολόγια των πόλεών μας. Ο λόγος για το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γιαννιτσών και το 1ο ΓΕ.Λ. Ελευσίνας, που στις 5 Φεβρουαρίου 2009 συνδεθήκαμε ζωντανά μέσω Ίντερνετ μετά από πολύμηνες δοκιμές, ώστε να χρησιμοποιήσουμε ένα νέο εργαλείο για την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των σχολείων μας, την προώθηση των διδακτικών στόχων και το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία. Το κοινό απαρτιζόταν από μαθητές, καθηγητές, Διευθυντές, γονείς και εκπροσώπους τοπικών φορέων που χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια και μερικοί έλαβαν ενεργό μέρος στην τηλεδιάσκεψη. Το κάθε σχολείο εστιάστηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του με έμφαση το ιστορικό / δομικό μέρος του ρολογιού των Γιαννιτσών (που μάλιστα αυτή την εποχή ανακαινίζεται) και το ιστορικό / λογοτεχνικό μέρος για το ρολόι της Ελευσίνας, έφτιαξε το δικό του αναμνηστικό σελιδοδείκτη που αντάλλαξε ψηφιακά αλλά και ταχυδρομικά μαζί με άλλα δώρα φιλίας, συνέβαλε στη δημιουργία ψηφιακού δίσκου με όλο το υλικό για το κομμάτι της τοπικής του ιστορίας και έκανε κοινή δημοσίευση στον τοπικό τύπο. Πιστεύουμε ότι με αυτή την προσπάθεια άνοιξε ο δρόμος για στενότερη συνεργασία μεταξύ των σχολείων μας. Πατήστε επάνω στην εικόνα για να πάρετε μια γεύση από εκείνη την ημέρα…

Οι υπεύθυνοι βιβλιοθηκών
Αναστάσιος Κιουλμουράτογλου, ΠΕ1
Ελένη Καραβανίδου, ΠΕ2



"ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ...ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

Οι Βιβλιοθήκες της Ανατολικής Αττικής συνεργάζονται

Συντονισμένες από τον υπεύθυνο πολιτιστικών θεμάτων της Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, κο Νίκο Γκόβα, οι υπεύθυνοι βιβλιοθηκών συναντιούνται για να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να σχεδιάσουν μια κοινή θεματική παρουσίαση στο τέλος της χρονιάς. Περισσότερα εδώ..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου