ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2009

Ο Μακεδονικός τύπος ασχολείται με Σχολική Βιβλιοθήκη

Το κάλλος της μορφής. Αγιογραφίες στη Βιβλιοθήκη ΓΕ.Λ. Νέας Μεσημβρίας.
Μαθητές-καλλιτέχνες στη Νέα Μεσήμβρια
Έργα αγιογραφίας πάνω σε επεξεργασμένα κεραμίδια και ξύλα δημιουργούν στον ελεύθερο χρόνο τους είκοσι μαθητές της Γ΄ λυκείου, αποκαλύπτοντας ένα ιδιαίτερο ταλέντο.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι μαθητές ανέλαβαν μια ευγενική πρωτοβουλία ενόψει των Χριστουγέννων και θα εκθέσουν αύριο Κυριακή τα έργα τους με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Χαμόγελο του Παιδιού. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης “Το καφέ της αγάπης”. “Αρχικά είχαμε σκοπό να μαζέψουμε χρήματα από την πώληση των έργων μας για να πάμε επταήμερη εκδρομή. Τελικά αποφασίσαμε να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν ανάγκη”, υπογράμμισε η μαθήτρια Δήμητρα Καραΐσκου.

“Ο καφές της αγάπης διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον σύλλογό μας. Έρχεται όλο το χωριό και ενισχύει την πρωτοβουλία να μαζευτούν χρήματα για να ενισχυθούν άπορες οικογένειες. Φέτος αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το Χαμόγελο του παιδιού και ήδη ανοίξαμε δύο κουμπαράδες. Οι μαθητές πήραν αφορμή και συμβάλλουν στην προσπάθειά μας”, ανέφερε ο κ. Λευτέρης Μαργαρίτης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου.

Τα καλλιτεχνικά έργα των μαθητών δημιουργούνται στο πλαίσιο προγράμματος καινοτόμων δράσεων του υπουργείου Παιδείας που υλοποιεί το Λύκειο Νέας Μεσημβρίας. Το πρόγραμμα του λυκείου έχει τίτλο “Το κεραμίδι και το ξύλο συναντούν την αγιογραφία” και είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενο. “Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα σχολικά δεδομένα, αλλά οι μαθητές απασχολούνται εκτός μαθημάτων. Βάλαμε χρήματα από τη τσέπη μας, για να πάρουμε μερικά υλικά”, εξήγησε η φιλόλογος Δομνίκη Ιωαννίδου, συντονίστρια του προγράμματος. “Τα παιδιά έρχονται το πρωί μισή ώρα πριν από το μάθημα και ασχολούνται με τα έργα. Επίσης, τα διαλείμματα τα περνούν στη βιβλιοθήκη του λυκείου, που έχει γίνει το εργαστήριό τους. Ακόμη και το χρόνο του περιπάτου τον αφιερώνουν στην τέχνη”, είπε ο διευθυντής του λυκείου, χημικός, Απόστολος Καλογιαννίδης.

Ο μαθητής Φώτης Παπαδόπουλος εξήγησε τη μέθοδο που ακολουθούν οι δημιουργοί: “Χρησιμοποιούμε κεραμίδια, ξύλο, ακόμη και πέτρες, που τα βρίσκουμε στο δρόμο, είναι άχρηστα... Παίρνουμε το ξύλο ή το κεραμίδι, το τρίβουμε και το καθαρίζουμε. Μετά παίρνουμε την εικόνα της αγιογραφίας, που είναι από χαρτί, την καίμε γύρω γύρω και την κολλάμε. Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα υλικό για να κολλήσουμε τα φύλλα χρυσού και μετά μαυρίζουμε το ξύλο, για να δείχνει παλαιό. Το περνάμε με βερνίκι και είναι έτοιμο”.

Οι μαθητές έχουν μέχρι τώρα στη συλλογή τους περισσότερα από εκατό έργα και σκοπεύουν να επαναλάβουν την έκθεσή τους.

Ανακτημένο από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου