ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧ.ΒΙΒ/ΚΕΣ;
Περισσότερα στο Πανελλήνιο Φόρουμ Σ.Β.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

Ταξιδεύοντας στον Πόντο

Από την υπεύθυνη καθηγήτρια της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ο Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αττικής Συμέλα Κότσαρη-Σισμανίδου και τις καθηγήτριες του σχολείου Ιωάννα Τασιοπούλου και Αθηνά Σπυράτου, πραγματοποιείται πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα:


ΠΟΝΤΟΣ: Ιστορία, Πολιτισμός, Οικονομία, Σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα παιδιά που εθελοντικά ασχολούνται με το πρόγραμμα και δεν έχουν ποντιακή καταγωγή είναι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Μετά το τέλος των μαθημάτων τους συγκεντρώνονται στον χώρο της βιβλιοθήκης, ερευνούν ,προβληματίζονται και ανταλλάσσουν απόψεις στα πλαίσια των θεμάτων του προγράμματος. Έχουν χωριστεί σε ομάδες και κάθε ομάδα ερευνά ένα ιδιαίτερο θέμα και το παρουσιάζει στους υπολοίπους .Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά έμαθαν τα Ποντιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ποντιακούς χορούς , και τα παρουσίασαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου. Παρουσίασαν έκθεση με σκεύη και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Πόντιοι και παράλληλα ετοίμασαν ποντιακά εδέσματα τα οποία πουλούσαν και πρόσφεραν σε γονείς, καθηγητές και μαθητές.

Ως επισφράγισμα αυτής της έρευνας-διαδρομής στους χώρους της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, θα επισκεφτούν τα ποντιακά μοναστήρια στη Βόρειο Ελλάδα και στόχος θα είναι να γνωρίσουν από κοντά, μέσω συλλόγων, την ποντιακή φιλοξενία.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σημαντική βοήθεια προσέφερε ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης Αττικής(φορεσιές, χάρτες, και διάφορα αντικείμενα) καθώς επίσης ο κύριος Λάμπης Κυριαζίδης με τις πολύτιμες γνώσεις του για τον Πόντο. Το επόμενο ραντεβού της ομάδας είναι με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου κύριο Βλάση Αγτζίδη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου